Съветът на Европа осъди нападение срещу журналистка и адвокатка в Чечения

19:25, 07 фев 20 / Свят 25 2263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович призова днес Москва да разследва нападение срещу журналистка и адвокатка в руската република Чечения, предаде Асошиейтед прес.

Елена Милашина от независимия в."Новая газета" каза, че тя и придружаващата я по време на посещение в Чечения адвокатка Марина Дубровина снощи са били блъскани и бити от десетина души в лобито на хотела им. Милашина отдавна работи по темата за нарушаване на човешките права в Чечения.

Местният отдел на руското вътрешно министерство заяви, че разследва инцидента.

Кремъл разчита на чеченския лидер Рамзан Кадиров, че ще поддържа стабилност в севернокавказката република след две разрушителни войни със сепаратистите. Международни правозащитни групи обвиняват страховитите сили за сигурност на Кадиров в убийства, мъчения и отвличания на инакомислещи.

Миятович днес заклейми нападението срещу журналистката и адвокатката и го нарече "поредната будеща тревога атака срещу защитници на човешките права и критици" в Чечения. Тя отбеляза, че "враждебните настроения срещу независими граждански активисти, защитници на човешките права, адвокати и журналисти в Чечения често се разпалват от злобни и заплашителни изказвания на политически лидери, включително на най-високо ниво" в републиката.

Миятович призова руските власти "спешно да променят това недопустимо положение" и да гарантират, че правозащитниците ще могат да работят безопасно и свободно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама