Меркел уволни федералния комисар за източните германски провинции

15:35, 08 фев 20 / Свят 25 1896 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Комисарят за източните провинции в германското федерално правителство подаде оставката си, след като беше поставен под натиск от канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

До напускането на Кристиан Хирте, който има ранг на зам.-министър в министерството на икономиката и енергетиката, се стигна, след като той поздрави в Twitter новия премиер на провинция Тюрингия Томас Кемерих, който беше избран с гласовете на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ).

Затвориха хотел в центъра на Берлин, свързан със Северна Корея

В сряда провинциалните депутати от десноцентристкия ХДС на Меркел гласуваха заедно с АзГ, за да не допуснат преизбирането на досегашния ляв премиер на Тюрингия, независимо от противопоставянето на централното партийно ръководство.

Така беше прекрачена червената линия за ХДС да не взаимодейства по никакъв начин с антиимигрантската АзГ, обвинявана и в използването на нацистка риторика. Левоцентристките социалдемократи, които са младши партньор в управляващата коалиция, заявиха, че Хирте не може да остане на поста си.

„Канцлерът Меркел ми каза, че не мога повече да бъда федерален правителствен комисар за източните провинции. По нейно настояване поисках да бъда освободен“, написа Хирте в Twitter. Той е и зам.-председател на ХДС в Тюрингия.

Канцлерът Меркел нарече начина на избор на Кемерих „непростим“. Кемерих, който е от малката Свободна демократическа партия, обяви в деня след избирането си, че подава оставка, но не е ясно дали ще го направи и дали провинцията ще насрочи нови избори.



Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама