Премахват апаратите за закупуване на билети в градския транспорт

16:02, 09 фев 20 25 2723 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Центърът за градска мобилност поетапно премахва апаратите, от които пътниците в тролеи и трамваи можеха да си купят билет, съобщава БГНЕС.

В писмена позиция от дружеството посочват, че причина за това е внедряването и предстоящото пускане на новата тикет система, която трябва да започне да функционира в края на тази година и необходимостта старата система да бъде изключена.

Започнаха тестовете на новата тикет система в София

„Процесът на оборудването с нови валидатори, бордови компютри, принтери за еднократни карти, камери и други е свързан с изключване на старите си системи. Това са общо близо 13 000 различни устройства. Част от старата система са и апаратите за продажба на еднократни карти в трамваите, които постепенно се демонтират. Пътниците към настоящия момент нямат проблем с липсата на такива апарати, които и досега съществуваха само в колите на „Столичния Електротранспорт“, тъй като подобни карти се купуват от водачите, пунктовете на ЦГМ и многобройните ни дистрибутори“, заявяват от ЦГМ.

От там добавят, че в цялата система на обществения транспорт на София се извършва цялостна промяна на оборудването и 4 G свързаност като част от двугодишния процес на внедряване на новата тикет система. Тя ще позволи съвсем различен начин на работата и най-вече повече удобства за пътниците – от начина на закупуване на единен като вид и за всички видове транспорт документ за пътуване, до пълен анализ на натовареността на транспорта, така че да се гарантира качество на обслужването по различните линии.

В същото време всеки един от вече над 600-те броя оборудвани превозни средства има и внедрено видеонаблюдение. В тази връзка вече са монтирани и валидатори, на които пише, че са в тестови период.

От ЦГМ посочват, че след като новата тикет система заработи, пътниците ще могат да закупуват превозен документ чрез банкова карта, поставена директно върху валидатора; възможност винаги да си закупят на място превалидиран еднократен превозен; запазва се възможността за закупуване на билет от водача на превозното средство; дозареждане на съществуваща карта /пластика/ в съществуваща и новоизградена търговска мрежа; възможност за използване на мобилен телефон за закупуване и валидиране на превозни документи; зареждане на превозни документи върху карта през уеб портал, както и ще се даде възможност гражданите да зареждат карти през автомати за продажба на превозни документи, които ще се намират извън превозните средства. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама