След като баща и син се изгубиха под връх Ботев: Бойко Борисов обеща заслони

08:28, 10 фев 20 25 2787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прекратиха издирвателната акция в Стара планина. Бащата и синът от Стара Загора, които са в неизвестност от 5 февруари, не бяха открити. Всички все още се надяват на чудо.

Румен Стоянов, кмет на Калофер, каза, че имат планове за изграждане на заслони по маршрута до вр. Ботев, а премиерът Борисов е обещал финансиране, съобщи БНТ.

Многократно метеоролозите предупреждаваха за тежки зимни условия особено в района на вр. Ботев на Стара планина. Един от спасителите, които бяха добре екипирани и оборудвани, e пострадал, като паднал в ледените води на реката. По неофициална информация, човекът е добре.

Прекратиха издирването на бащата и сина, изгубени в Стара планина

Кметът на Калофер Румен Стоянов снощи е разговарял по телефона с премиера Бойко Борисов. „Свидетели сме на една човешка драма за пореден път и това ни накара да помислим за инфраструктурата, тъй като по тези тежки маршрути няма човек къде да се подслони. Летните бури понякога даже са по-тежки от зимните. Преди много години там беше осеяно с овчарски колиби и това спасяваше човешки животи. Сега искаме да се направят такива. Снощи в разговора с премиера Борисов, каза: "Направете проектите. Веднага сме готови, ще финансираме", което на този етап може само да ни зарадва. Започваме отсега“, обясни Стоянов. По тези маршрути поне 2-3 заслона трябва да се направят, каза кметът.

Откриха следа от изчезналите туристи в Стара планина

Времето към връх Ботев е сурово и е рисковано да се подновява акцията за издирване и днес, добави той.

Според директора на Планинската спасителна служба (ПСС) Емил Нешев изгубените баща и син не са били добре подготвени, съобщи bTV. „Това е много сериозен маршрут, добрите планинари знаят, че той не се предприема току-така. Особено при предупрежденията за влошаване на времето. От една страна, късно тръгване, второ – недобра екипировка и подготовка, доколкото разбирам не са имали голям опит в планината“, коментира Нешев. Той уточни също, че мъжът и момчето не са подали сигнал към ППС, дори когато са разбрали, че са се загубили на 4 февруари следобед.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама