Бурята Киара уби човек в Швеция

14:20, 10 фев 20 / Свят 25 2690 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Силните пориви на вятъра, дошли от Германия с бурята Сабине, оставиха днес без ток близо 100 000 потребители в Чехия, информираха операторите на националните енергийни мрежи ЧЕЗ и Е.ОН, цитирани от ТАСС.

Най-трудна е ситуацията в Централна Чехия, където около 37 000 души са без електричество. На много места са повредени високоволтови далекопроводи.

Пострадали са стотици подстанции. Ранен е шофьор, върху чиято кола е паднало дърво.

Бурята Киара причини сериозни наводнения и нанесе тежки материални щети във Великобритания. Отменени бяха стотици полети, транспортът беше парализиран. Стотици полети са отменени и в Германия, хиляди домакинства продължават да бъдат без електричество, предава БТА.

Бурята остави без ток близо 130 000 домакинства във Франция. Скоростта на вятъра през нощта достигна почти 140 километра в час.

Въпреки силното вълнение в Ламанша, движенито на фериботите между Дувър и Кале е възобновено. Бретан и Нормандия са сред най-засегнати от бурята райони във Франция.

Ураганни ветрове със скорост от 160 км/ч свалиха покриви на сгради и прекъснаха електрозахранването в много населени места във Великобритания. Наводнения доведоха до евакуацията на стотици хиляди домове. Отменени бяха много полети най-вече от двете основни лондонски летища "Хийтроу" и "Гетуик".

Отмениха полети във Великобритания и Германия заради бурята Киара

Макар и бурята вече да утихна, остават сериозни проблеми за жп и автомобилния транспорт, тъй като много линии и пътища са непроходими.

В Германия няма движение на влаковете по основните линии тази сутрин. Обявеният код "червено" продължава да е в сила за южната част на страната. Един от най-силно засегнатите градове е Мюнхен. Говорител на летището в града съобщи, че над 420 полета са отменени. Близо 150 полета бяха анулирани на летищата в Дюселдорф и Кьолн.

Британските метеоролози предупредиха, че сега се задава студена вълна и се очаква днес и утре по-голямата част от Британските острови да бъде покрита със снежна покривка от около 20 см.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама