Фалшива истерия: Промените в Наказателния кодекс няма да засегнат споделеното пътуване

16:10, 10 фев 20 25 2678 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Криминализиране и затвор за всеки, който предлага превоз срещу заплащане, без да има необходимите лиценз и регистрация. Това предложение внесоха в края на миналата седмица 15 депутати от ГЕРБ, които искат промени в Наказателния кодекс. Промените предвиждат от 3 до 5 години затвор за нелегален обществен превоз и до 10 години затвор за по-тежките нарушения. В случаи на причинени значителни вреди на пътниците или получени неправомерно доходи ще се дължи и глоба от 5 до 10 000 лева.

Срещу идеята веднага скочиха хората, които се възползват от така нареченото споделено пътуване. В социалните мрежи реакциите на предложението са бурни - „Това са глупости! Колата си е твоя. Все едно ако в твоето жилище съжителстваш без брак да те глобят и да ти го вземат, защото споделяш разходите“, „Ееее, минават всякакви граници! Това може да е само лобистки закон. Колата си е твоя, има места за пътници, кой ще возиш на тях пак би трябвало да си е по решение на собственика. А, че пътниците му плащали, пък си е тяхна работа! Айде, завидяха им на дребните, с които си плащат горивото! Превозвачите и таксистите били недоволни, това си е техен проблем“.

Предложените промени обаче няма да засегнат този вид транспорт. „Така нареченото „споделено пътуване“, ще остане извън обхвата на Наказателния кодекс, тъй като при него не са налице предпоставки за осъществяване на дейността „обществен превоз на пътници“, чието определение се намира в Закона за автомобилните превозвачи“, е записано в предложението.

В мотивите на проектозакона депутатите от ГЕРБ подчертават също, че криминализирането на незаконния обществен превоз на пътници ще доведе и до опазване на човешкия живот,  който се намира в опасност при превозите без съответните документи.

"1/6 от наказателните постановления към автобусни шофьори за 2019 г. са били именно заради нерегламентирани превози. За 2019 г. около 100 превозвача са били санкционирани за нерегламентиран превоз на пътници. 200 000 лв. са събрани само от наказателните пострановления за такъв тип нарушения. 2000 лв. е глобата за незаконен превоз на пътници", съобщи един от вносителите на промените Станислав Иванов от ГЕРБ. 

"Пътниците, платили за нерегламентиран превоз, не могат да получат застраховка при катастрофа", допълни зам.-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в Народното събрание.

"Не предлагаме затвор за споделено пътуване", категоричен е депутатът от ГЕРБ.

„Какво е споделеното пътуване? Споделеното пътуване е когато, примерно, една дама или господин реши да покани негов приятел да си разделят горивото от София до Варна. Това е споделено пътуване. Какво сме записали ние? Ние сме записали, че когато има облага, тогава вече не е споделено пътуване, защото не говорим само за плащане на горивото, а говорим за възмезно предоставяне на определена услуга и получаване на някаква облага за съответното пътуване”, обясни той.

"Когато един автобус пътува от Хасково до Берлин, например, по два пъти в седмицата в определен ден и час – това какво е? Това не е споделено пътуване, това е предварително уговорено пътуване срещу заплащане”, заяви той.

Не е ясно обаче кой ще осъществява подобен електронен контрол - Пътна полиция, Тол управлението или Автомобилна администрация. Не е ясно и дали ще се наложи изразходване на пари от бюджета за подобен контрол, тъй като няма оценка на въздействието на законопроекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама