Иван Костов: Институционалната криза не може да изведе хората на улицата

13:34, 10 фев 20 / Политика 25 2457 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Ако президентът мисли, че ако налее гориво в институционалната криза, ще изведе хората на улицата, много се е объркал". Това каза Иван Костов (премиер на България в 1997-2001 г.) пред БНР. "Хората излизаха на улицата, водени от мощни икономически проблеми, бяха уязвени по някакъв начин. Институционалната криза само пречи на самите институции да работят", добави Костов.

Според него президентът Румен Радев и неговите съветници не отчитат това, че кризата в институциите не влияе директно върху живота на хората, така както влияе безработицата, както влияе реалният ръст на икономиката и т.н.

Борисов предложил примирие с президента

Костов заяви, че има тежки институционални проблеми, изразяващи се най-вече в отношенията между институциите. По думите му има ниска институционална култура и изострящи се конфронтации помежду им, от което никой не печели.

Иван Костов коментира активните действия на главния прокурор Иван Гешев и изрази притеснения, че има опасност да се нарушат още повече човешки права и свободи, което да доведе до нови осъдителни присъди срещу България, което "ще легне на плещите на българските данъкоплатци".

Шефът на ВВС два пъти отказвал информация за Десислава Радева

По отношение на сблъсъка между главния прокурор и президента и разпространените от прокуратурата записи, в които се твърди, че единият от гласовете е на държавния глава, Иван Костов изрази учудване, че Румен Радев не е защитил ген. Цанко Стойков, който е началник на ВВС и е другият глас от СРС-тата: "Излезе, че президентът не е на висотата на очакванията".

Според бившия премиер гражданите на България сега се чувстват още по-незащитени, защото президентът не реагира на действията на прокуратурата, които според Костов, са нарушили човешките му права: "Хората си казват, че щом срещу него може това да се направи, значи може да се направи на всеки".

Нинова: Партия на Радев няма да е удар за БСП, а алтернатива на ГЕРБ

"На всичко това президентът отговори със снемане на доверие от правителството", а това е "блъснало" дебата в друга посока - въпросите вече са какво ще прави Радев, ако създаде партия, тя ще навреди ли на БСП и т.н., смята Костов.

"Това, че съдия от Спецсъда е посочен от държавния секретар на САЩ, че получава забрана да посещава Съединените щати заради корупция, е сигнал за "гнили ябълки" в тази система", заяви Иван Костов и добави, че очакванията след изявлението на посланик Херо Мустафа са, че ще бъдат посочени още хора.

Българското общество не е привърженик на реформите и ги посрещна на нож още в самото начало, коментира Костов и изрази съжаление, че много малко е направено тези убеждения на хората да бъдат променени.

Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната

"Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България, този който го наложи у нас е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи", припомни Костов.

По думите на Костов страховете на хората от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не работи върху нагласите и убежденията на хората. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категорично заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама