ЕК очаква Скопие и Тирана да получат дата за преговори преди май

07:41, 11 фев 20 / Свят 25 2190 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия очаква Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за присъединяване към ЕС преди насрочената през май среща в Загреб, посветена на Западните Балкани. Това съобщи пред Европейския парламент еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи, съобщи БНР.

Европейските лидери без единодушие по разширяването на ЕС на Балканите

В първия ден от февруарската сесия на Европарламента се проведе дебат за новата методология за разширяването на Европейския съюз. В сряда евродепутатите ще излязат с резолюция за позицията си за новата методология, а на дебата всички  се обединиха около позицията, че без върховенство на закона и силни правителствени институции не може да се говори за присъединяване на страни-кандидатки.

Червени картони, дузпи, заплахи и преговори до никъде (Тема с продължение...)

През октомври Франция, Нидерландия и Дания попариха мечтата за европейските звезди на Северна Македония и Албания, а аргументът беше, че е нужна промяна в начина, по който се водят преговори. Три месеца по-късно Еврокомисията представи новите правила - преговорите се фокусират върху 6 тематични групи или клъстъри, като времевата рамка за всяка от тях е 1 година. Първо се започва с върховенство на закона, а тази глава се затваря последно, а преговорните глави могат да бъдат отваряни отново при нужда.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи представи в пленарна зала новата методология.

„Държавите-кандидатки трябва да изпълнят обещанията си за реформи, а Европейският съюз трябва да отговори, когато това се случи. За да повишим доверието в процеса, ще има по-силен фокус върху фундаменталните свободи“.

От всички парламентарни групи в Страсбург посланието беше в един дух – върховенство на закона и реален ангажимент на Европа да върне европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

Макрон: Приемането на България и Румъния в ЕС беше твърде прибързано

Натали Лоазо – евродепутат от Франция, от групата Обнови Европа заяви:

„Това не е просто празна декларация, а нещо, което ни обединява. Имаме прекалено много врагове около нашия съюз и не ни трябват повече“.

Най-често споменаваната държава-кандидатка беше Сърбия. Виола фон Крамон Таубадел от групата на Зелените каза:

„Без функционираща демокрация, без върховенство на закона и добро управления, няма какво да говорим. Върховенството на закона и медийния плурализъм са в упадък в Сърбия от началото на преговорите през 2014-та и въпреки това се преструваме, че нищо не се случва“.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама