Прокуратурата удари сдружението, организатор на "Луковмарш"

10:50, 11 фев 20 25 2430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Прокуратурата иска от съда да прекрати регистрацията на антисемитска организация, създала своя военизирана структура и провеждала „Луковмарш“ в столицата, съобщи БГНЕС.

В рамките на извършената проверка, СГП е събрала голям обем доказателства.

Дейността и целите на „БНС-Еделвайс“ се различават от декларираните такива в устава на сдружението с нестопанска цел. В последните десет години сдружението е организатор на прояви, насочени срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

Гешев проверява сдружението, организиращо Луковмарш

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност, антисемитска пропаганда и други.

СГП е констатирала още, че сдружението е създало и своя военизирана структура, а при част от изявите си членове, активисти и симпатизанти на организацията са облечени във военни униформи. Установено е, че част от тях са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „Луковмарш“ и са се представяли за „коменданти“.

Мъж се самоуби в сградата на ДАНС

В рамките на водено от СГП досъдебно производство по установяване причините за смъртта на Е.К., член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“, на 28.01.2020 г. са извършени действия по претърсване и изземване от дома на лицето. Открити и иззети са множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер. Установено е, че Е.К. не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията.

Oръжия и снимка на Хитлер откриха в дома на самоубилия се в ДАНС

Припомняме, че на 27 януари 2020 г. мъж се самоуби в сградата на ДАНС. Впоследствие се оказа, че това е член на управителния съвет на „БНС-Еделвайс“ Е.К. от Перник. Мъжът е викан да дава показания по преписка, когато се самоубива с оръжие тип „оса”. Впоследствие от дома му са иззети незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама