Проведе се първото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ за област Кърджали

13:11, 14 фев 20 25 3537 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 6 февруари 2020 г. в гр. Кърджали се проведе първото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ за област Кърджали. Актуалната тема „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“ привлече 32 души от цялата област, представители на организации, планирано да участват в Комитета на заинтересованите страни към РИОСВ – Хасково: Областната и Общинската администрация, Националната служба за съвети в земеделието, Областна дирекция „Земеделие“, Държавен фонд „Земеделие“, Областния информационен център, държавните горски стопанства и Регионалната дирекция по горите, РИОСВ, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, ловно-рибарски дружества, сдружения на бизнеса и браншови организации, местни инициативни групи, природозащитни и граждански организации.

Събитието беше открито от Любомир Дайновски, директор на дирекция „Превантивна дейност“ към РИОСВ – Хасково. Той направи ретроспекция на процеса на определяне на мрежата Натура 2000 в България и предизвикателствата, пред които са били изправени местните общности по пътя на приемане и спазване на задълженията, произтичащи от природозащитните директиви. Той изрази своята убеденост, че единствено чрез съвместните усилия на администрациите, бизнеса и обществото може да се постигне добро управление на мрежата Натура 2000 на регионално ниво. Именно това е и логиката на новия подход за управление на Натура 2000 в България. 

Последваха презентации на тема: „Правно-нормативната рамка на новия подход за управление на мрежата Натура 2000“, „Отговорности на Комитетите на заинтересованите страни“ и „Документът за целите на Натура 2000“.

По време на заключителната дискусия участниците в срещата се обединиха около разбирането, че информацията за находищата на видовете и природните местообитания, както и тяхното състояние, е ключова за правилното определяне на мерките за опазването им. Участието в Комитетите на заинтересованите страни следва да е на доброволен принцип, но е необходима сериозна подкрепа и организация от страна на РИОСВ – Хасково, за да може заседанията на Комитета да бъдат провеждани с необходимата честота и ефективност. Новият подход за управление е добре структуриран и позволява хоризонтално прилагане на политиката за Натура 2000 в останалите политики на ЕС, реализирани на територията на областта.

Повече информация за регионалните събития от Първата национална кампания можете да намерите на https://natura2000.bg/първа-национална-кампания/.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама