До дни: Пик на коронавируса в Китай

14:10, 11 фев 20 25 3771 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

До средата на февруари се очаква да достидне пикът на коронавируса в Китай, съобщава ТАСС.

Агенцията цитира прогнозата на ръководителя на специалната комисия на Държавния комитет по въпросите на здравеопазването на КНР Чжун Наншан, съобщи БТА.

"Понастоящем е трудно да се предскаже преломният момент на епидемията, но той най-вероятно ще настъпи в средата на месец февруари", заяви Чжун Наншан. Китайският вирусолог участва в телемост между действащата на терен група медици, работещи в град Ухан, първоначалното огнище на епидемията, и лекари, който се подготвят да ги заместят в по-късен етап. 

Междувременно китайските власти пуснаха специално мобилно приложение, което  казва дали сте били изложени на риск да се заразите с коронавирус, пише Би Би Си, цитирани от bTV.

„Детекторът за близък контакт“ казва на потребителите дали са били близо до човек, който е с предполагаем или потвърден коронавирус.

Като близък контакт приложението определя хора, които работят, живеят или учат заедно, контакт с медицински персонал и контакт в градския транспорт. Тези, които са изложени на риск, биват съветвани да стоят у дома и да уведомят здравните власти.

На пръв поглед приложението може да изглежда полезно, но технологични наблюдатели се опасяват, че това е пореден пример как китайските власти контролират обществото.

Нови 108 души са починали за едно денонощие от коронавируса

За да направите запитване дали сте имали контакт с коронавирус, трябва да се регистрирате в платформата с вашия реален телефонен номер и номер на лична карта.

Приложението е разработено с подкрепата на китайското правителство.

“Не е тайна, че Китай провежда сериозно наблюдение над гражданите си, но поне този път едва ли ще бъде критикувана, заявиха експерти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама