Екоминистърът разпореди проверка на реките и нерегламентираните сметища

14:11, 11 фев 20 25 2104 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров издаде заповед, с която нарежда регионалните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) да започнат проверки за наличие на нерегламентирани сметища и осигуряване проводимост на реките.

След нефтения разлив в Марица водата е чиста, прокуратурата се самосезира по случая

До 14 февруари екоинспекциите трябва да издадат предписания до кметовете за предприемане на мерки за почистване и недопускане на нерегламентирани замърсявания (сметища), в това число и по реките и прилежащите територии в обхвата на съответната община. До 31 май РИОСВ трябва да извършат проверки на място дали общинските власти са изпълнили предписанията. Съгласно заповедта при установяване на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, във възможно най-кратък срок екоинспекциите ще налагат актове, съобщиха от МОСВ.

Ревизоро предупреди кметове да следят за незаконни боклуци

Министър Димитров разпореди на Басейновите дирекции към МОСВ да създадат организация за проверки на състоянието и проводимостта на речните легла. Заповедта важи за обектите, на които не са извършвани проверки по заповед на кмета и областния управител. В срок до 28 февруари кметовете ще трябва да представят в Басейновите дирекции план-график за планираните през 2020 г. проверки на участъците от реката, чиято проводимост е намалена. Басейновите дирекции ще поискат и от „Напоителни системи“ ЕАД информация за възложените от тях обществени услуги за защита от вредното въздействие на водите – за планирани дейности по отделните участъци за поддържане на реки, дерета и отводнителни съоръжения.

Проверките за проводимостта на речните корита се извършват всяка година преди снеготопенето. Целта е ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди пролетното пълноводие. РИОСВ и Басейновите дирекции трябва да отчетат резултатите от контролната си дейност в МОСВ.

Във връзка с поддръжката на пътищата и жп мрежата и предотвратяване на неблагоприятното въздействие върху здравето и живота на хората на нерегламентирано изхвърлени отпадъци зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков изпрати писма до ръководствата на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и Държавно предприятие Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (ДПНКЖИ). В тях се настоява да се предприемат действия за почистване на пътищата и жп мрежата от замърсявания и осигуряване на съдове за събиране на отпадъци на терените и сградите около жп линиите и на пътните съоръжения. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама