Храната е по-вкусна, когато се яде с ръце. Така обаче хората ядат повече, предупреждава ръководителката на проучването на университета "Стивънс" в Ню Йорк - българката доц. Адриана Маджаров..
Контактът с ръцете засилва сензорното възприятие на мозъка, още преди храната да попадне в устата, отбелязва „Дейли мейл“, предава БТА. Но това се отнася само за хора, които обикновено се ограничават в яденето. Ако не правят това, храната не им е по-вкусна, когато я докосват с ръце.
Учените от университета са доказали това в хода на експерименти. Половината от участниците са приемали храната с коктейлни пръчици, а останалите са я консумирали с пръсти.
„Ефектът е интересен. Двете групи явно не обработват информацията по същия начин. А при хората, които редовно контролират приема на храна, докосването с пръсти засилва сензорната реакция и така храната става по-желана и по-харесвана“, казва доц. Маджаров.
Добави коментар