Денят накратко - 11 февруари

19:00, 11 фев 20 25 2469 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Как едни от най-големите медии в страната бяха замесени в скандала с Васил Божков, защо политици настръхнаха от сексуалното образувание в училище, докъде доведе развръзката със съдия Андон Миталов и как Ревизоро ще следи водите:

***

Медии под прицел

Скандалът с Васил Божков добива нови и нови измерения, които засягат все повече сфери на обществения живот. След Комисията по хазарта, фондация "Тракия" и частните лотарии, днес във фокуса на вниманието са двете медии bTV и "Дневник", които според бизнесмена и собственик на Efbet Цветомир Найденов са виновни за медийно затъмнение и покриване на информация свързана с финансови нарушения от страна на Божков. В писмо до медиите Цветомир Найденов описва как двете водещи български медии, които имат привилегията да информират българските зрители и читатели, в този случай са замълчали за неговите разкрития. По-късно собственикът на efbet написа, че продава притежаваните от него 16% от акциите на "Еврофутбол" за едно евро. Дали намерението му е реално или е опит за шега, предстои да разберем. Найденов постави остроумния въпрос: Кой иска да стане съдружник с Черепа и Кокалис?

***

Политици настръхнаха срещу сексуалното образование

Родители на четвъртокласници сигнализираха, че децата им са принуждавани да рисуват полови органи по време на час по сексуално образование. Твърди се, че на децата им е обяснявано какво е секс, какви са разликите и приликите между телата на момчета и момичета, какво е обрязване и мастурбация. Учениците са били карани да се целуват, за да установят какви чувства изпитват от целуването. Зад обучението стои пернишка фондация „П.У.Л.С.” бореща се срещу насилие. Историята привлече вниманието на част от политическите партии у нас и те се изказаха остро.

От ВМРО заявиха, че джендъризмът няма място в българското училище, сексуалното образование на деца, граничещо с разврат, трябва да бъде подсъдно, а не толерирано. От партията ще изпратят въпрос към министъра на образованието Красимир Вълчев. Те ще настояват и за наказание на онези, които са допуснали скандалното сексуално образование на четвъртокласниците.

От Воля също поискаха отговор от образователния министър. Те питат: „Защо са допуснати съмнителни НПО-та да влизат в часовете и да обучават учениците по сексуално образование? Кой е разрешил подобно безумие, без да са осведомени родителите? Това масова практика ли е или изолиран случай? Как МОН извършва контрол върху тези това кой влиза в училище и на какво учи децата ни?“ От партията са против допускането на НПО-та в училищата, които да провеждат неясни обучения.

След предизвикания раздор, програмата за сексуално образование ще бъде спряна.

***

Корупционна развръзка

Съдийската колегия на ВСС даде 7-дневен срок на правосъдния министър Данаил Кирилов да отстрани недостатъците в предложението за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов. Искането си Кирилов мотивира с допуснати от Миталов закононарушения и със забраната му да влиза в САЩ. 

На влизане за заседанието на Съдийската колегия председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира, че преди да се вземе решение за уволнението на Миталов, трябва да бъде изяснено следното: "Кои са конкретните действия от страна на съдия Миталов, с които е накърнен престижът на съдебната власт и са нарушени неговите служебни задължения; кои конкретни действия, репспективно бездействия, кога са извършени, по кое конкретно дело“. Малко по-късно Данаил Кирилов увери, че ще представи уточнения към искането си за уволнение на Миталов. Според министъра доказателствата, че престижът на съдебната власт е уронен, били публично известни. 

Междувременно стана ясно, че Андон Миталов се е върнал на работа в спецсъда. Той беше излязъл в болничен в разгара на скандала през миналата седмица. 

***

Околна среда под контрол

Министър Димитров разпореди на Басейновите дирекции към МОСВ да създадат организация за проверки на състоянието и проводимостта на речните легла. Заповедта важи за обектите, на които не са извършвани проверки по заповед на кмета и областния управител. В срок до 28 февруари кметовете ще трябва да представят в Басейновите дирекции план-график за планираните през 2020 г. проверки на участъците от реката, чиято проводимост е намалена. Басейновите дирекции ще поискат и от „Напоителни системи“ ЕАД информация за възложените от тях обществени услуги за защита от вредното въздействие на водите – за планирани дейности по отделните участъци за поддържане на реки, дерета и отводнителни съоръжения.

Проверките за проводимостта на речните корита се извършват всяка година преди снеготопенето. Целта е ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди пролетното пълноводие. РИОСВ и Басейновите дирекции трябва да отчетат резултатите от контролната си дейност в МОСВ.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама