Турция предприема нови стъпки срещу сирийския режим

17:10, 11 фев 20 / Свят 25 2337 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Турция ще обяви в сряда поредица от нови стъпки, които ще предприеме заради неотдавнашните атаки на режима на Асад срещу турски войници в провинция Идлиб в Северозападна Сирия. Това бе съобщено от президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Сабах“. Президентът заяви още, че режимът на Асад ще плати висока цена за нападението над турски войски в Идлиб.

"Дадохме необходимия отговор и отмъстихме подобаващо, но това не е достатъчно", каза Ердоган и добави, че той ще сподели подробностите за стъпките утре.
Турските военни и Сирийската национална армия (СНА) стартираха операция в Идлиб, след като броят на турските жертви нарасна до 13 при атаки на режима на Башар Асад в понеделник. Анкара и Москва се договориха миналата година в Сочи да спрат с агресивните действия и да превърнат Идлиб в зона за деескалация, наблюдавана от 12 турски наблюдателни пункта. Въпреки това режимът, подкрепяните от Иран милиции и Русия непрекъснато нарушават примирието, извършвайки чести атаки в зоната на деескалация. Три наблюдателни пункта в региона понастоящем са под обсада от силите на режима.

Сирийската армия продължава с ударите в Идлиб, убили през декември 300 цивилни и довели до разселването на 520 000 души. Повече от 1,5 милиона сирийци са се преместили близо до турската граница поради интензивни атаки през последната година. Турция остава страната с най-много бежанци в света, приютила повече от 3,7 милиона мигранти от началото на Сирийската гражданска война.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама