Радев: Авиацията носи красотата на дълга към нацията

19:23, 11 фев 20 / Политика 25 1990 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската авиация е създадена на духовните криле на нашия народ от порива и идеалите на възрожденците ни за свобода, тя се ражда като гордост на нацията и олицетворение на нейната мощ. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на книгата „Феноменът българска авиация“, написана от полковника от запаса, военен и граждански пилот Иван Петков. Книгата проследява важните събития от историята и личности в българската авиация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът отбеляза всеобхватния подход на Иван Петков в 300 страници да събере не само историята, но и "необятния и несломим дух" на българската авиация. Само човек с огромни познания, с изживяно страдание и любов към авиацията може да напише такава книга, заяви Румен Радев. Президентът отбеляза, че авторът е успял да опише възхода, но и падението, цялата болка, но и гордост и радост, да обхване държавността, но и опитите за политизирането на българската авиационна история. Румен Радев подчерта, че България има с какво да се гордее не само в миналото, но и днес, защото българските пилоти са равни на своите партньори, въпреки предизвикателствата и недостатъчния нальот.

„Ние носим в сърцата и на крилете си духа на нова България“, заяви президентът. По думите на Румен Радев, всеки летец и авиационен специалист е държавник, защото мисли първо за родината си и залага своя живот в името на България. „Авиацията е извор на държавност и Иван Петков разбира това“, посочи президентът.

Към присъстващите пилоти, ветерани, авиационни специалисти Румен Радев се обърна с думите: „Авиацията носи духовната красота на дълга към нацията и каквото и да става оттук нататък, никой не може да ви отнеме тази красота и вярност към България. Затова и нашата авиация е силна и непобедима, устояла на всякакви превратности и ще пребъде“.

Книгата беше представена в Клуба на българската авиация на „Летище София“. Иван Петков е автор и съавтор на повече от 10 книги на авиационна тематика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама