В София започват проверки за замърсяващи автомобили

06:58, 12 фев 20 25 2824 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Столичният инспекторат и "Пътна полиция" започват проверки на автомобилите в София.

Ще се следи за техническата им изправност и за степента, в която замърсяват околната среда. Проверките бяха разпоредени от кмета Йорданка Фандъкова и ще бъдат извършвани на пътното платно с мобилни газ-анализатори, припомня БНТ. Досега уредите се използваха само в пунктовете за регистрация на автомобили.

Газанализаторите са нови, преди започване на работа са калибровани. Съгласно наредба Н-32 се проверява техническото състояние на автомобилите - дизел, бензин и годините на автомобилите, коментира главен инспектор Христо Петров.

Проверката се извършва с 5 газанализатора, 2 от тях са предоставени на пътния контрол, а 3 са на пункта, където колите преминават първоначална регистрация. Самата проверка продължава в рамките на 30-ина секунди.

Столичният инспекторат продължава и проверките за мръсна ходова част и мръсни гуми на товарните автомобили, допълни Полина Асенова.

Съвместната акция е част от мерките срещу замърсяването на въздуха. При констатирано отклонение от нормите, водачите ще бъдат санкционирани. Проверяващите ще могат да спират от движение прекомерно замърсяващите автомобили до отстраняване на техническата им неизправност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама