В България за първи път гостува нашумелият попарт творец Филип Колбер

14:35, 12 фев 20 / Култура 25 3241 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На 15 февруари от 19:00 ч. в галерия „Структура“ е премиерата на изложбата Lobster Land на съвременния английски автор Филип Колбер. С подкрепата си за първото гостуване на нашумелия творец у нас VIVACOM продължава дългогодишните си усилия да популяризира съвременното изкуство, благодарение на които у нас бяха реализирани изложби на световни имена като Стив Маккъри, Улай, Брайън Адамс и много други.

Творчеството на Колбер се позовава на попарт, сюрреализъм и дълбоко познаване на историята на изкуството. То дава оригинален коментар на страховете на днешния ден като нашата пристрастеност към социалните медии, промените в климата и заплахата от ядрена война. Всичко това е изпълнено с апломб и ангажиращи сюжети. „Живеем в мега-поп свят, където масовото потребление на снимки в Instagram и социалните медии се слива с артистичната памет“, казва Колбер.

Само миналата година изложбата му Lobster Land е гостувала на два континента. В България експозицията идва след арт-шоу в Москва в края на 2019 г.

Филип Колбер е известен със своята мултидисциплинарност. За него това е „Светът на изкуството“, в който той с лекота прескача между рисуване, скулптура, дизайн на дрехи и мебели и дори създаването на видео игри.

Творецът нарича своя аватар/ алтер его „анимираният протагонист на сюрреализма“. Става дума за нарисуван лобстър, който последователно се появява в неговите произведения, „за да размие още повече границите между реалността и фантазията“.

Наричат го „кръщелника на Анди Уорхол“ поради постоянно застъпения мотив за изобразяване на съвременните потребителски навици и проникването на цифровите медии в творчеството му. „Вдъхновявам се от ежедневните символи, които могат да отключат дълбок смисъл“, казва Колбер.

В същото време картините му са силно повлияни от старите майстори като Рубенс, Ван Гог и Ван Дайк.

Колбер е учил философия и след завършването започва работа в модната индустрия, тъй като изглежда най-подходящата среда за неговите нестандартни идеи, правейки изкуство, което може да се носи, както и изкуство, което очевидно е напълно невъзможно за носене.

Бил е състудент с принц Уилям, за когото е пословично дискретен и казва само, че е „мил, непретенциозен човек, който се опитва да бъде нормален с антуража си на рок звезда“.

Един от първите му фенове е Карл Лагерфелд, който оценява дизайнерския му лейбъл The Rodnik Band. Сред почитателите му са и Лейди Гага и Сиена Милър, а Дейвид Хокни има една от скулптурите му на лобстър.

Колбер обича яйцата. По-конкретно, пържени яйца, които е използвал за всичко – от костюми до тапети и дори за да опакова BMW 7. „Обожавам точки и за мен пърженото яйце е просто друга версия на това – точка, която можете да покажете на когото и да било човек по света и той веднага ще знае, че е пържено яйце“.

Ексцентричният Колбер казва, че най-странната препратка, която е правил в творчеството си е „суперфалшивият кич стил Луи XIV в интериора нюйоркския апартамент на Доналд Тръмп“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама