Шест часа зад чина водят до депресия

18:00, 13 фев 20 25 2530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Достатъчни са шест часа, изкарани зад чина в седнало положение, за да развият тийнейджърите някаква форма на депресия, установиха учени, цитирани от вестник  "Метро" и БТА. Вестникът се позовава на проучване на специалисти от лондонския "Юнивърсити колидж". Те изследвали данните за 4257 подрастващи, чиито придвижвания били проследени с акселерометри в продължение на минимум 10 часа в денонощието. Поведението на участниците било отчетено на 12-, 14- и 16-годишна възраст. Те трябвало да отговорят и на въпроси, свързани със симптоми на депресия, като лошо настроение и липса на концентрация.

Проучването установило, че между 12- и 16-годишна възраст физическата активност намалява. При това прекараното време в седнало положение се увеличавало до 7-8 часа на ден.

От анализа на данните станало видно, че за всеки час, прекаран в заседналост, рискът от депресия се увеличавал с 11% до достигането на 18-годишна възраст. Децата и от трите групи, изкарващи голяма част от времето си в седнало положение, били с 28 процента по-голям риск от депресия до достигането на 18-годишна възраст.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама