Майките на деца с увреждания искат оставката на Сачева, тя е готова да я даде

14:00, 13 фев 20 25 2433 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Майките на деца с увреждания поискаха оставката на социалния министър Деница Сачева, тъй като според тях тя води медийна пропаганда срещу тях. Те заплашиха, че ще организират национален протест през март месец.
 
Сачева: Манолова и БСП са отговорни за хората, останали без личен асистент
 
Повод за недоволството им е критичното говорене на министър Сачева в последния месец срещу Закона за личната помощ, който беше приет през миналата година по искане именно на майките на деца с увреждания. Според Сачева причината 13 000 души да останат без личен асистент в началото на годината е новоприетият закон.

Майките обаче са на друго мнение – със закона за личната помощ за първи път по справедлив начин нуждаещите са получили личен асистент. „Пропагандата, която се води срещу нас, ни обижда по всякакъв начин. Злепоставя постигнатото и води пропаганда срещу най-справедливия, най-тежко отвоювания закон. Ние ще предприемем всякакви действия. Искаме оставката на Деница Сачева, няма какво да губим и с всички сили и средства, които разполагаме, ще спрем нейните действия“, заяви Вера Иванова, едно от лицата на „Системата ни убива“, цитирана от DarikNews.bg.
 
От своя страна, Деница Сачева посочи, че няма против да подаде оставка, ако това ще доведе до решение на проблемите, съобщи БГНЕС. "Всички хора с увреждания в България са 674 хиляди, а всички деца са 26 хиляди. Когато ние чуваме протестите е добре да чуваме гласовете и на тези, които мълчат", коментира тя.

Майките на деца с увреждания бяха на среща в парламента с парламентарната група на БСП. Те уточниха и че вече са се срещали с „Воля“, "Атака" и с председателя на социална комисия д-р Хасан Адемов.
 
След срещата лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че социалната политика е в хаос и се обяви против отмяна на Закона за личната помощ. Според нея той не може да функционира пълноценно, тъй като правителството не е осигурило финансиране. „Реално законът не може да проработи в пълната си сила, но по-лошото е, че правителството иска да отмени този закон и да адаптира текстове от него в Закона за социалните услуги, който също е отложен с 6 месеца", коментира тя. „Стана абсолютно ясно, че политиката в областта на социалните услуги, подпомагането на хора с увреждания, лична помощ е в пълен хаос, а потърпевши са децата с увреждания, майките им и техните близки“, заяви Нинова.
 
Тя призова Законът за социалните услуги да се обсъди на широка дискусия, където да бъдат поканени всички заинтересовани страни. А докато трае това отлагане, всички парламентарни партии да обсъдят разумно и с аргументи как може да бъде постигнато най-доброто в областта на социалните услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама