Здравното министерство опроверга твърденията на семейството, поставило се само под карантина

15:10, 13 фев 20 25 1836 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на здравеопазването опроверга твърденията на семейството, поставило се само под карантина след връщането на сина им от Китай. Семейството твърдеше, че на летището синът им получил само бележка със статистика за коронавируса и съвети.

Българско семейство само си наложи карантина, след като синът им се върна от Китай

Здравните власти назначиха проверка по случая. В в писмо до bTV от Министерството на здравеопазването съобщават следното: По повод постъпил сигнал в Министерството на здравеопазването от Ася Василева, свързан със сина ѝ, пристигнал на 05.02.2020 г. на летище София Терминал 2 от Китай, с трансферен полет през Доха, в който сигнал г-жа Василева изтъква, че "единственото, което се случи от българска страна беше да му връчат едно листче на летището, където пише да се обади на личния си лекар, ако се почувства зле", Ви информираме следното:

Проверката по случая, извършена от РЗИ София показва, че посочената в сигнала информация не отговоря на истината. Всички 13 пътници, които са пристигнали през целия ден на 5.02.20 г. с различни полети на летище София, но с начална точка на пътуването Пекин, Китай, са били анкетирани от дежурния здравен инспектор на място.

Здравният служител на Терминал 2 е проведел детайлен разговор и със сина на Ася Василева. Пътникът е анкетиран за наличие на оплаквания от кашлица, треска и затруднено дишане през последните 14 дни, на което е отговорил отрицателно.

Китайският посланик у нас: Пикът на коронавируса ще бъде в средата или края на февруари

Момчето е попълнило и собственоръчно анкетна карта, в която също е отрекъл наличието на симптоми. Измерването на телесната температура от термокамерата при задължителния скрининг също не е показало повишени стойности. След приключване на разговора със здравния инспектор и попълването на анкетната карта, на момчето е връчена писмена препоръка какви мерки да предприеме през следващите 14 дни и как да реагира при поява на оплаквания. Едва след това синът на Ася Василева се е отправил към ГКПП на летище София за извършване на паспортна проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама