Китай с нов начин за лечение на заразените с коронавируса

08:16, 14 фев 20 25 3063 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайската трансфузионна техника за преливане на плазма от излекувани пациенти с коронавирус COVID-19 се оказа ефективна при лечение на заразените пациенти, съобщава агенция Синхуа, предаде БГНЕС. Ефективността на новото лечение бе обявено на пресконференция от ръководителя на болницата в Ухан.

Както обясниха експерти, в плазмата на някои хора, които са се справили с болестта, са открити антитела, които помагат в борбата с коронавируса, който Световната здравна организация (СЗО) нарече COVID-2019.

ЕС е създал работна експертна група с Китай за коронавируса

Броят на заразените с новия коронавирус Covid-19 в континентален Китай вече е близо 64 000 души. Жертвите на заразата са 1 380, а излекуваните почти 7 000. Само вчера бяха регистрирани 121 починали. Китайските власти обаче успокоиха света, че няма разрастване на заразата от Ухан, въпреки завишените данни.

От Пекин потвърдиха, че скокът в броя на загиналите и заразените е заради нова методика на преброяване. Но реалната ситуация не се е влошила и властите вярват, че ще може да бъде овладяна без болестта да тръгне масово по света.

Германският министър на здравеопазването Йенс Спан заяви, че усилията за овладяване на заразата с Covid-19 в Европа дават резултат, но предупреди, че нещата могат да се влошат рязко преди да се подобрят, предаде БТА.

Междувременно властите в Сингапур съобщиха за най-голямото увеличаване за едно денонощие на броя на заразените с Covid-19, като с осемте нови случая носителите на вируса в страната стават 58, предаде Ройтерс. Новите заразени са били в контакт с досегашните. От 58-те носители на вируса 15 са оздравели и са изписани, а седем още са в критично състояние.

В Япония вчера бе регистриран първият смъртен случай от заразата. Министърът на здравеопазването Кацунобо Като каза, че 80-годишна жителка на префектура Канагава е постъпила преди няколко дни в болница, където е починала. След смъртта й е било установено, че е била заразена с коронавируса.

Властите в руския град Санкт Петербург съобщиха снощи пред медиите, че 34-годишна жена, поставена под карантина след пристигането си от Китай със симптоми на грип, е избягала от болницата. 

Експертът от Световната здравна организация Айра Лонгини предупреди, че карантините могат само да забавят, но не и да спрат разпространението на болестта.

Китайският посланик у нас: Пикът на коронавируса ще бъде в средата или края на февруари

Заразяването с новия коронавирус може да застраши поне една трета от населението на света, прогнозира американският учен, директор на Центъра за статистика на инфекциозните заболявания в Университета във Флорида.

Лонгини отбелязва, че вирусът вече е успял да проникне извън Китай още преди въвеждането на карантинните мерки. Той подчертава, че в момента всеки заразен човек предава вируса средно на двама или трима души, което може да доведе до факта, че най-малко една трета от населението на Земята ще бъде заразено.

В същото време, дори ако се намери начин да се намали наполовина скоростта на разпространение на вируса, около 30% от хората на планетата са изложени на реален риск от заразяване, твърди ученият.

"Тактиката на наблюдение и ограничаване няма да доведе до значителни резултати, освен ако способността на [вируса] да предава [от човек на човек] не се промени", каза още Лонгини, цитиран от Bloomberg. „Изолацията и карантината не могат да спрат вируса", беше категоричен той.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама