ГЕРБ бори нерегламентираното изгаряне на отпадъци със законови промени

11:30, 14 фев 20 / Политика 25 2071 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

ГЕРБ внесе промени в Закона за опазване на околната среда, които касаят изгарянето на отпадъци. По думите на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова изменениеята имат за цел да засилят превенцията и да отговорят на опасенията на хората.

Прокуратурата диша във врата на Христо Ковачки

Текстовете предвиждат всяко инвестиционно намерение за изгаряне на отпадък да минава през задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Това е най-тежката процедура - т.нар. дълбок ОВОС, който изисква компетентни становища от екологичните органи и от здравните инспекции, както и участие на заинтересованата общественост в процедурата както чрез становища, така и в обсъжданията.

Към момента законът предвижда задължителна оценка на въздействието върху околната среда да преминават само инсталации, които изгарят над 100 т на ден, за останалите се изисква преценка. 

Промените засягат и т. нар. експериментални изгаряния, каквито през последните години са допуснати на няколко места. До този момент тези дейности са преминавали само със съгласувателно писмо от РИОСВ, но в бъдеще, ще преминава през задължителна оценка на въздействието върху околната среда.

"Правим това от грижа за хората и за околната среда, за да не се допускат замърсявания и нерегламентирани действия...Това дава сигурнаст, че всяко инвестиционно намерения няма да доведе до дейности, които замърсяват околната среда, и ще постави под риск здравето на хората", обясни председателят на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.

По думите ѝ с промените ще се гарантира превантивният контрол върху горенето на отпадъци. Не може обаче да се въведе пълна забрана за внос на отпадъци, защото това ще противоречи на европейските норми, затова трябва да има стриктни мерки за контрол.

Василева припомни, че с промени в закона от ноември миналата година са изискали във всички депа за отпадъци и места за изгаряне да има видео наблюдение - да е ясно какво се депонира и гори с цел превенция.

По-рано днес от ЕАЦС поискаха да се пристъпи към законодателна инициатива, която да е отнесена към вноса на отпадъци. Вносът на отпадъци за оползотворяване да бъде съобразен с капацитета на съответна инсталация, която ще ги третира. Така ако инсталация има капацитет от 5 хиляди тона годишно, същата да не може да внесе 10 хиляди тона годишно.

Ресорният министър Емил Димитров коментира, че предложението на ГЕРБ е навременна. „Ние също имаме много предложения и се надявам после да бъдат обобщени в общ законопроект...Представете си, че искам да горя нещо експериментално – нещо, което после замърси целия град. Добре, след като разбере, че експериментът не е успешен, какво правим със замърсяването? Сега се издаваха до 6 месеца експериментални разрешения, те си правеха каквото поискат. Прекъсваха ги, пускаха ги, а после казваха, че експериментът не е добър и ще пробват с нови филтри още 6 месеца“, посочи той.

Според него в момента, в който се иска дълбок ОВОС, бизнесът ще каже, че се пречи, а от друга страна, ако всичко се случва лесно, хората ще питат защо въздухът и природата са отровени.

Припомняме, че вчера Прокуратурата разпореди на министъра на околната среда и водите да извърши пълна проверка на контролираните от бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ-ове „Бобов дол“, „Брикел“, „Сливен“ и „Перник“. Тя трябва да установи дали там са изгаряни отпадъци от други страни в Европейския съюз. Държавното обвинение обясни, че до тези мерки се е стигнало заради голямата обществена значимост на проблема и възможните неблагоприятни последици за живота и здравето на хората в населените места в непосредствена близост до инсталациите. Още същия ден бяха открити нарушения в ТЕЦ „Бобов дол“.  Преди дни самият Ковачки заяви, че не се занимава с горене на вносен боклук и не е притеснява „прокуратурата да се разрови“ в бизнеса му.

Сагата с боклука започна миналия месец, когато десетки контейнери с италиански боклук бяха открити на пристанищата във Варна и в Бургас. Незаконни отпадъци се появиха и на площадки в Плевен, Враца и Монтана. Тази седмица започна товаренето на контейнера с отпадъци, за да бъдат върнати обратно в Италия. Контейнерите ще бъдат върнати на изпращача - италианската фирма „Дентиче пантелоне“ в град Салерно.

"България е герой, че залови и не допусна контейнерите с отпадъци и ги върна обратно в Италия", посочи той. Министърът на околната среда заяви, че има Национален център, който следи и контролира вноса на отпадъци.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама