„Атака“ настоява давността на приватизационните сделки да отпадне

12:36, 14 фев 20 / Политика 25 2156 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атака“ предлага промени в Наказателния кодекс за отпадане давността за престъпления, извършени от високопоставени длъжностни лица. В това число влизат приватизационните и концесионните сделки от началото на Прехода, съобщиха от пресцентъра на партията във Facebook.

Гешев разпореди проверка на всички приватизационни сделки

По този начин се надяваме, че правоприлагащите органи ефективно ще могат да си свършат работата”, коментира зам.-председателят и депутат от „Атака“ Десислав Чуколов на брифинг в Народното събрание. Той беше категоричен, че ограбилите родината ни трябва да бъдат съдени. „Атака“ целят да развържат ръцете на прокуратурата.

Партията настоява за спиране на давността за извършени престъпления от лицата с имунитет (президент, депутати, магистрати, членове на Конституционния съд и други). От „Атака“ искат и увеличаване на наказанията за порочно сключени приватизационни сделки и длъжностни престъпления, извършени от лица, заемащи високи постове в държавата.

 

Междувременно по темата за приватизациите се изказа и Евгения Банова - съпруга на бизнесмена Николай Банев, който придобива химическия завод "Полимери" именно чрез масовата приватизация. Тя заяви, че подкрепя инициативата на главния прокурор Иван Гешев.

"Аз съм от хората, които не са участвали в самия процес по приватизация. Тогава бях студентка във Франция и не познавах съпруга си. В моята работна автобиография аз съм изп. директор на две приватизирани дружества. И съм първият човек, който приветства разкриването на приватизационния процес и следприватизационния контрол на агенцията по приватизация. Ще бъдат разкрити както много не изпълнения на приватизационни договори, а агенцията е в пълен дефицит в изпълнение на дейностите си", заяви Банева.

Тя коментира, че договорите са били неизрядно подготвени от юридическа гледна точка, което дава възможност за бездействие и злоупотреби, а също така и връзва ръцете на приватизаторите да изпълняват ангажиментите си.

"Случаят с" Полимери" и обявяването му в несъстоятелност е нещо от типа на аферата КТБ. Приватизаторът встъпи в приватизация със 187 млн. лв. активи, и беше обявено в несъстоятелност за 32 хил. лв. при положение, че НЕК дължеше на дружеството над 40 млн. лв. Този фалит беше умишлено предизвикан", категорична е тя и добави, че са имали договор с китайски инвеститор, който да подмени технологията на работа.

Според нея сега Банев отговаря за това, че синдикът, в продължение на 7 години разпродава активи на предприятието за 187 млн. лв.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама