Радев си чака отговорите от Борисов и Гешев

13:22, 14 фев 20 / Политика 25 2543 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След като изненадващо главният прокурор Иван Гешев поиска КС да разтълкува възможността за разследване на президента, Радев на свои ред предизвика Гешев да разкрие подбудите си за питането. Часове по-късно прокуратурата пусна СРС-та срещу държавния глава. От тях стана ясно, че ДАНС е подслушвал разговори на командира на ВВС генерал Цанко Стойков за проверката на антикорупционната комисия за Десислава Радева, тогава Генчева. 

Няма да накажат шефа на ВВС заради разговора с президента

В четвъртък президентът попита публично премиера Борисов дали е знаел, че подчинената му служба ДАНС подслушва държавния глава и то в грубо нарушение на закона?

И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, каза пред журналисти Радев. Той разкритикува премиера, че покрай „епичната“ борба с контрабандата премиерът постепенно си е присвоил правото всяка сряда, а и по много други поводи, да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. Държавният глава попита каква е връзката между премиер и главен прокурор, и защо след като Иван Гешев вижда корупция на всяка крачка, а не разследва Министерски съвет.

Президентът пита премиера: Знаел ли е за подслушването?

Два дни по-късни Радев напомни, че очаква отговори от Борисов и Гешев.

Днес сагата отекна в парламента. Антон Кутев от БСП не пропусне да попита дали Борисов е знаел за подслушването. Скандалът избухна след като преди няколко дни БСП са депозирали въпроса към министър-председателя, но на председателки съвет Народното събрание се решило, че премиерът няма никакви правомощия в тази сфера, освен координационни функции спрямо службите. Затова и въпросът изобщо не е попаднал в дневния ред на парламентарния контрол. Червените отговориха с упрек, че има двоен аршин спрямо тях и поискаха да им се даде списък с теми, по които Борисов да бъде питан.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама