Кирилов поправи мотивите си за уволнение на съдия Миталов

17:07, 14 фев 20 / Политика 25 2581 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов депозира във ВСС допълнение към предложението си за освобождаване от длъжност на съдия Андон Миталов.

Във вторник Съдийската колегия на ВСС даде 7-дневен срок на Кирилов да отстрани недостатъците в предложението си за освобождаване от длъжност на съдията. 

В началото на февруари държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео публично оповести името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. „В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, заяви тогава Помпео. Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб.

Акцент на деня: Болен ми лежи съдия Миталов

Данаил Кирилов е мотивирал искането си за освобождаване на магистрата, тъй като е разрешавил на обвиняемия Николай Малинов да напусне страната си и е извършил тежко нарушение на служебните си задължения, с което е накърнил престижа на съдебната власт. Става дума за умишлено нарушаване на служебни задължения, които изискват при постановяване на актовете си съдията да се основава на закона и събраните по делото доказателства, както и да изпълнява функциите си съобразно закона.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама