Ревизоро надзирава как връщаме на Италия 54 контейнера с незаконен боклук

18:25, 15 фев 20 25 2979 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

На пристанище „Варна - Запад" плаващият под панамски флаг кораб "UNI-Aspire" започва тази вечер да товари поредната пратка контейнери с незаконно внесен боклук от Италия. Корабът се очаква да потегли утре, съобщи министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който днес на място провери натоварването на отпадъците от пристанището. 

Корабът в момента е на рейд пред пристанището. Късно тази вечер влиза в пристана и започва да товари 54 контейнера с боклук, това уточни Димитров, предаде Нова телевизия. Реекспортът е през Пирея за Салерно. 

Сливи за смет(ища)

Министър Димитров съобщи, че са изпратени съответните документи и нотификации и на практика контейнерите се връщат в страната, която ги е изпратила.

Предстои да бъдат реекспортирани и останалите 20 контейнера, за които има искане за връщането им в Италия. Министърът каза, че контейнери за реекспорт има и на пристанището в Бургас, които също предстои да заминат.

Всички контейнери, които са влезли в България с документи, които не отговарят на действителното съдържание, ще си отидат от страната, категоричен бе Димитров.

ГЕРБ бори нерегламентираното изгаряне на отпадъци със законови промени

Занапред вносът по море на всички РДФ отпадъци, предназначени за изгаряне в четирите инсталации осъществяващи тази дейнос, ще се извършва единствено през митнически пункт "Варна - Запад". Министърът допълни, че това са отпадъци, които и страната ни трябва да генерира, а не да ги заравя по сметища, предадоха от МОСВ.

Огромното предизвикателство пред нашата администрация е да стимулираме регионалните депа, които генерират огромни количества отпадъци, голяма част от тях - 65%, да се рециклира, 25 на сто да отидат за изгаряне и едва 10% да се заравят, обясни министърът.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама