Борисов: България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав

14:50, 15 фев 20 / Политика 25 3120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Имаме рядък шанс, цяла Европа иска да даде перспектива на Република Северна Македония и на Албания и въобще на Западните Балкани. Но все повече усещането е, че колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешнополитическо събитие няма никакво значение за тези държави, ако се пропусне този момент. Казвам го с тъга и разбира се с доза оптимизъм, че са ме разбрали".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, където участва във форума по сигурността и проведе редица двустранни срещи. Премиерът Бойко Борисов подчерта, че България стои стабилно в региона и е търсена страна за инвестиции.

Започна Международната конференция за сигурност в Мюнхен

„Доста български фирми участват в това, за радост, но и много други възможности се откриват“, посочи министър-председателят. Борисов добави, че оста Изток – Запад продължава да се развива, както и оста Север-Юг, като специално обърна внимание на строящите се газопроводи, магистрали и жп линии. 

„Това трябва да е бъдещето, по което да работим“, категоричен беше българският министър-председател. Според Борисов е крайно време да се излезе от пожелателната страна и от помпозните срещи. „България е готова да инвестира веднага в трети мост на Дунав“, заяви премиерът Борисов. Министър-председателят обяви още, че съвестно с премиера на Свободната държава Бавария Маркус Зьодер започва организацията на голям бизнес форум през май.

На въпрос на медиите относно американските визи, премиерът Борисов отбеляза: „Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визите ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума. Неслучайно в момента изпраща хора на най-високите си позиции в тази сфера“. Премиерът Борисов подчерта, че вече втора година с Канада нямаме никакъв проблем по този въпрос.  

Борисов присъства на церемония по награждаването на председателя и основател на Мюнхенската конференция по сигурността Волфганг Ишингер с почетен знак „Златна лаврова клонка“ за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество.

По-рано министър-председателят се срещна с премиера на Косово Албин Курти, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Борисов поздрави Курти по случай избирането му на премиерския пост. Според Борисов процесът по формиране на правителството в Косово е показал постигането на високо равнище на политическа зрялост и изрази надежда, че страната ще премине към изпълнение на необходимите вътрешни реформи.

„Косово е като един събирателен образ на проблеми и очакване за добро бъдеще. Зависи как го водите“, обърна се българският министър-председател към Албин Курти.

Борисов впечатли с учтивост в Мюнхен

Бойко Борисов изтъкна, че между България и Република Косово няма нерешени или открити въпроси с политическа чувствителност, като двустранните отношения винаги са се характеризирали с взаимно доверие.

Според българския министър-председател е налице неизползван потенциал за разширяване на сътрудничеството в областта на икономиката, инвестициите и туризма. Основание за оптимизъм дава рекордният стокообмен през 2018 година от 77.6 млн. евро, както и запазването на положителната тенденция и през 2019 година.

САЩ ще предоставят на европейските държави 1 млрд. долара за енергийна сигурност

 

Премиерът Борисов акцентира също върху европейската интеграция на страните от Западните Балкани, която представлява стратегически интерес за България и ЕС. Пример за българската подкрепа за европейския път на Косово е и предоставената миналата година безвъзмездна финансова помощ по програмата Официална помощ за развитие от 94 хиляди лева.

В рамките на разговора Борисов изрази надежда, че новото правителство на Косово ще продължи усилията и ще допринесе за създаването на условия за пълна нормализация на отношенията със Сърбия.

Историческо: Сърбия и Косово възстановяват жп транспорта

Премиерът Борисов проведе разговор и с президента на Молдова Игор Додон. Двамата се срещат за втори път в рамките на година, като предишният им разговор се състоя през март 2019 г. на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан.

"България и Молдова се възприемат като важни и приоритетни партньори, доказателство за което е и активният диалог на високо и най-високо равнище през последните години", заяви Борисов. Той изтъкна традиционно доброто ниво на сътрудничество между България и Молдова.

Българският министър-председател посочи, че за нашата страна Молдова е традиционен външноикономически партньор и имаме готовност за разширяване на икономическите връзки. По думите на Борисов е необходимо да се предприемат стъпки, с които да бъде преодолян спада в двустранния стокообмен. Възможна мярка в тази посока според премиера е активизирането на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов акцентира върху българската общност в Молдова, която по думите му е естествена връзка между двете страни. „Разглеждаме над 60-хилядната българска общност в Молдова като мост на приятелство и сътрудничество“, изтъкна Борисов.

Премиерът изрази признателност за толерантната политика на молдовските власти към нея и потвърди готовността на българската страна да работи със своите молдовски партньори за подобряване на благосъстоянието й.

Борисов разговаря и с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис. "Активното ни сътрудничество с американската еврейска общност има важна роля както за развитието на българо-американските отношения и за задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на практическо сътрудничество между България и Държавата Израел", заяви българският премиер. 

"България разчита американските еврейски организации да продължат да оказват съдействие за насърчаване на неизползвания потенциал за икономическо и търговско сътрудничество със САЩ. Ние споделяме усилията на Американския еврейски комитет в противодействието на антисемитизма и екстремизма, както и за опазването на правата и свободите за всички хора".

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама