Учени алармират: Сексроботите могат да причинят проблеми на психиката

21:05, 15 фев 20 / Любопитно 25 3026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американски изследователи предупредиха, че сексроботите с изкуствен интелект (AI) представляват нарастваща психологическа и морална заплаха за хората и обществото.

Технологиите не се контролират, тъй като агенциите се затрудняват да ги изследват. Учените настояват да бъдат предприети действия за предотвратяване на нерегламентираната употреба на такива роботи, предаде БГНЕС.

Д-р Кристин Хендрен от университета Дюк заявява пред Би Би Си, че "залозите са големи". Някои роботи са програмирани да протестират, за да пресъздадат сценарий на изнасилване. Други изглеждат като деца. Един от създателите им в Япония признава, че е педофил и това устройство му действа като профилактично, за да не нарани истинско дете.

Вместо да бъдат лекувани такива хора, поведението им се третира като нормално, смята д-р Хендрен.

Редица сексроботи се предлагат онлайн. Базираната в САЩ фирма Realrobitix публикува видео на своя робот Harmony, който може да бъде закупен срещу сумата от 8 000 до 10 000 долара.

Това е кукла с естествени размери, която може да мига и движи очите и шията си, а също и устните си, докато говори. Тя е програмирана така, че да може да „развие връзка” със собственика, твърдят от компанията.

Катлийн Ричардсън, професор по етика и култура на роботите и AI в университета „Де Монфор” в Лестър, настоява този вид маркетинг да бъде забранен. Според нея, компаниите създават измамното усещане у клиентите, си, че могат да им създадат приятелка-робот. „Една връзка се основава на интимност, привързаност и взаимност, които не могат да бъдат постигнати с машини”, каза тя.

Проф. Ричардсън съветва група за натиск, създадена да наблюдава появата на тези продукти. Кампанията срещу сексроботите работи с експерти по изготвяне на законодателство, насочено към забрана на твърденията, че роботите могат да бъдат заместител на човешките отношения.

Ако имате проблем с отношенията в реалния си живот, вие се справяте с това с помощта на други хора, а не чрез нормализиране на идеята, че можете да имате робот в живота си, който да замести човек.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама