Регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ се проведе във Велико Търново

13:34, 19 фев 20 / Общество 25 1559 Topnovini
Снимка: Pixabay

На 11 февруари 2020 г. във Велико Търново се проведе първото регионално събитие по проект „Знания за Натура 2000“ за област Велико Търново. Актуалната тема „Подкрепа за по-добро разбиране на подхода за управление на Натура 2000 в България“ привлече 35 души от цялата област, представители на организации, планирано да участват в Комитета на заинтересованите страни към РИОСВ – Велико Търново: областната и общинските администрации, Националната служба за съвети в земеделието, областна дирекция „Земеделие“, областния информационен център, ДПП „Персина“, държавни горски стопанства и регионалната дирекция по горите, РИОСВ, ИАРА, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, туристически дружества, сдружения на бизнеса и браншови организации, местни инициативни групи, природозащитни и граждански организации.

Събитието откри Светослав Станчев, главен експерт в направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ – РИОСВ Велико Търново. Последваха презентации на тема: „Правно-нормативната рамка на новия подход за управление на мрежата Натура 2000“, „Отговорности на Комитетите на заинтересованите страни“ и „Документът за целите на Натура 2000“.

Акцентите в заключителната дискусия „Питай за Натура 2000“ бяха насочени към необходимостта мерките да бъдат формулирани с участието на всички заинтересовани страни, така че да се осигури тяхното изпълнение в бъдеще. Подчертано бе още, че финансирането на органите за управление следва да бъде устойчиво във времето, за да бъдат привлечени млади и мотивирани хора, които да изпълняват възложените им отговорности. Участниците в срещата заявиха своята готовност за участие в Комитета на заинтересованите страни, както и в процеса на разработване на териториалния план за управление на Натура 2000.

Повече информация за регионалните събития от Първата национална кампания можете да намерите на https://natura2000.bg/първа-национална-кампания/.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!