Съдът в Страсбург ни критикува заради полицейско насилие и лоши условия в затворите

16:01, 17 фев 20 25 2204 Шрифт:
Автор: ТопНовини Автор

Близо половината от постановените решения на Европейския съд по правата на човека, заведени срещу България, са неизпълнени. Това показва международна платформа, обобщаваща данните за всички 47 страни, подписали Европейската конвенция за правата на човека, съобщава bTV. 

Според European Implementation Network 48% от решенията или 79 дела срещу България през последните 10 години нямат развръзка. Заведените искове са основно заради нарушаване на човешките права от органите на реда.

“Убийства, издевателства и физическо насилие от страна на българската полиция” е заглавието на EIN.

Според информацията от 2002 година ЕСПЧ в Страсбург е постановил решения на повече от 30 случая на полицейско насилие и неправомерна употреба на сила. Освен това е изтъкната и неспособността на властите да разследват случаите. Във фокуса попадат и обстоятелствата при задържане, нехуманните условия в затворите и липсата на адекватна медицинска грижа.

За всички 47 страни данните сочат, че 43% от водещите дела са неизпълнени, като чакащите са над 1200. Показателите на страната ни са над средната стойност за групата държави. Съседни на България страни имат по-добри показатели. Например, Румъния не е изпълнила 44% от съдебните решения или 71 дела. Гърция не е изпълнила 42% или 39 дела.

С най-лоши показатели са Азербайджан с 95% и Русия с 89% или 218 дела. Особен контраст се забелязва в страните от Скандинавието. Норвегия не е изпълнила две решения на Съда в Страсбург, а Швеция - 3. Дания няма неизпълнени решения.

“От всички решения по дела, поставени под засилено наблюдение от Съвета на Европа, около 60% са водени и продължават да се следят от БХК. Сред тях са също и случаи на експулсиране и екстрадиция на чуждестранни граждани, за евикция на роми от единствените им домове, за произволно настаняване на хора с психични разстройства в социални институции и за нарушаване на правото на свобода на сдружаване”, допълват от Български хелзински комитет.

Този месец омбудсманът Диана Ковачева настоя да бъдат закрити Централният софийски затвор, затворническото общежитие в столичния кв. “Кремиковци” и керамичната фабрика във Враца. Причината - лоши битови условия. Като основни проблеми омбудсманът открои хлебарки, дървеници, лоша хигиена, като и пренаселеността на килиите. 

Припомняме, че Европейският съд по правата на човека вече осъди Франция заради лошите условия в местата за лишаване от свобода. Съдът препоръча на държавата да отстрани пренаселеността в затворите и да преразгледа мерките, свързани с подобряване на условията. 

Критиките на Съда в Страсбург идват на фона на зачестилите случаи на сигнали за полицейско насилие у нас.

През месец март миналата година адвокат от Карлово твърдеше, че синът му е бил пребит от полицаи, които извършвали проверки за наркотици. Момчето не било криминално проявено, но по думите на баща му, то е било ритано, удряно и обиждано. От полицията тогава заявиха, че момчето е оказало съпротива срещу проверката и дори е нанесло лека телесна повреда на един от служителите.

През май друг баща обвини бургаски полицаи в насилие. Според бащата синът му е бил бит след задържане в Четвърто РПУ в Бургас. Снимки показваха рани по гърба на младежа. От полицията отговориха официално, че сигнал за такъв инцидент не е получен, нито в районното управление, нито в ОДМВР в морския град. 

В началото на февруари тази година от СДВР проверяваха сигнал за полицейско насилие в столицата. 30-годишен мъй твърдеше, че е пребит и унизен от униформени. Те обаче отрекоха това да е истина. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама