България отпуска още 200 хил. лева помощ за Албания

18:27, 17 фев 20 / Политика 25 2233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

България предоставя 200 000 лв. допълнителна хуманитарна помощ за Албания в рамките на организираната от Европейския съюз в Брюксел донорска конференция, съобщи БГНЕС. 

Средствата, събрани чрез конференцията, са за възстановяване и рехабилитация след тежкото земетресение в Албания на 26 ноември 2019 г. За преодоляване на щетите Европейската комисия реши да отпусне 100 000 000 евро.

За 24 часа: Американска компания събра един милион евро помощи за Албания

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представя България на конференцията. Участват още държавите-членки на ЕС, партньорите от страните от Западните Балкани, представители на международни организации и международни финансови институции.

Приоритет на конференцията е да се мобилизира финансова подкрепа за дългосрочно възстановяване на Албания и укрепване на капацитета на страната за подготовка и справяне с реакции при бедствия. ЕС ще фокусира вниманието си върху възстановителни дейности в сферата на образованието (обществени сгради) и гражданското общество.

1,076 млрд. евро са необходими на Албания за възстановяване след земетресението, сочи последен доклад на ЕС, Световната банка и ООН от 5 февруари.

Борисов: Няма да оставим албанците сами

С магнитуд от 6,4 по Рихтер, това беше най-тежкото земетресение в Албания от 1979 г. насам. 51 души загинаха, а 1000 бяха ранени. В резултат на разрушенията бяха нанесени сериозни щети на публична и частна инфраструктура, около 14 000 албанци бяха принудени да напуснат домовете си и да се подслонят в палатки и хотели.

Българският принос в донорската конференция е израз на солидарността на страната ни с Албания в кризисната ситуация, както и на всеобхватния ни ангажимент в подкрепа на приоритетния за България регион на Западните Балкани.

България беше една от първите страни, предложили помощ на Албания след труса. Още на втория ден след земетресението беше отпусната безвъзмездна хуманитарна помощ на стойност 240 000 лв. чрез бюджета на МВнР, предназначен за развитие и хуманитарна помощ.

България изпраща на Албания спасители, техника и 200 000 лв.

На 5 и 10 декември 2019 г. България изпрати в района на един от най-засегнатите градове – Дуръс, и два екипа експерти инженери. Те оказаха съдействие за изследване на пострадалите от труса сгради и оценка на щетите. Страната ни предостави и хуманитарна помощ във вид на 1000 одеяла, 50 легла и 50 матрака.

В рамките на общата си политика за подкрепа на страните от Западните Балкани и тяхната евро-атлантическа интеграция по двустранна линия за периода 2016-2019 г. България е предоставила 1 053 431 лв. на Албания като помощ за развитие и хуманитарна помощ. Страната ни финансира реализирането на 6 проекта. Най-големият от тях - за изграждане на асфалтов път между град Билищ и село Върник, стартира миналата година. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама