6000 патици ще бъдат умъртвени във фермата край Раковски заради птичия грип

09:11, 18 фев 20 25 1133 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първото за годината огнище на птичи грип. Заболяването е установено във ферма край град Раковски, предава bTV. Според собственика още в петък са били потвърдени резултатите. На умъртвяване подлежат близо 6000 патици във фермата.

Откриха птичи грип в Раковски

В 3-километрова зона се въвежда предпазна мярка. Това означава, че всички ферми, които са около 25, подлежат на проверка. Въвежда се и т.нар. наблюдателна зона. Тя е в 10-километрова зона. Там има общо 24 ферми. Така общо бод наблюдение ще са около 50 ферми. Там има около 170 000 патици и около 130 000 кокошки. Собственикът на фермата, където е открито заболяването, е в шок от новината. Притеснява се дали ще бъде обезщетен и по какъв начин от неговата ферма няма да тръгне заразата.

Toй обясни, че има съмнения откъде е тръгнала заразата. По неговите думи се внасят патици от Унгария и именно така е тръгнала заразата.

Собствениците на фермите в съседство се притесняват и техните птици да не бъдат умъртвени. Все още нямат информация от БАБХ.

„Принудителното умъртвяване на всички заразени и контактни птици в обекта е единствената мярка с оглед овладяването на ситуацията и контрол на заболяването“, обясни д-р Александра Митева от БАБХ. Няма опасност от разпространението на заразата, както и за потребителите на птиче месо, успокои Митева.

„Зоните са създадени за ограничение на заразата. Ще има проверка от страна на ветеринарните власти с оглед на ранно откриване на инфектирани птици и бързо отстраняване на едно евентуално заболяване“, обясни още тя.

 

В края на 2019 г. към днешна дата 8 държави в ЕС са засегнати от птичия вирус. Касае за ново навлизане, а не за стационарна инфекция. Най-вероятно миграцията на дивите птици е допринесла за навлизането на птичия грип на територията на ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама