Най-старата приказка е на 37 000 години

19:40, 18 фев 20 / Любопитно 25 2484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-старата приказка е част от аборигенския фолклор на Австралия и е свързана с възникването на вулкан на територията на днешния щат Виктория преди 37 000 години, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Геоложката Ерин Мачън от университета в Мелбърн успяла да установи, че притчата на аборигенското племе гундиджмара за формирането на вулкана Будж Бим има материално потвърждение.

Тя се удостоверявала от факта, че била открита каменна брадва, залята от лавата на вулкана. Чрез метода на радиоизотопното датиране било установено, че и лавата и сечивото били на възраст 37 000 години.

Приказката на австралийските аборигени разказва за четири гигантски същества, които пристигнали в Югозападна Австралия. Три от тях се разотишли по други краища, докато четвъртият исполин останал. И оформил вулкана Будж Бим. Тялото му се превърнало в огнената планина, а зъбите му - в лава.

Геолозите с точност установили, че Будж Бим се е появил изневиделица и е започнал да издига снага за много кратко време, което е вдъхновило аборигенската сага. Ерин Мачън твърди, че в този район не е имало други вулканични изригвания, които да впечатлят съвременниците, освен това на на Будж Бим.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама