Денят накратко – 18 февруари

19:00, 18 фев 20 25 2663 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Какво следва след официалния край на „Националната лотария“, помогнало ли е руското разузнаване на Васил Божков да излезе от ареста в Обединените арабски емирства, къде откриха тонове развалено месо, какъв е борят на заразените с коронавируса и още...

***

Краят на „Националната лотария“

Днес Държавен вестник обнародва в новия си брой приетите промени в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии. С тях лицензите на действащите лотарии - „Национална лотария“ и „Лотария България“, ще се прекратят в рамките на следващите три дни. Моментни лотарийни игри от тук нататък ще могат да се организират само от държавния спортен тотализатор. Официално спира и продажбата на лотарийни билети на частните лотарии. Непродадените талони, които според търговците са на стойност между 27 и 35 млн. лв., трябва да бъдат унищожени до края на годината.


***

Руското разузнаване не е помагало на Божков

От няколко дни в родни и международни медии се появи слух, че по време на среща с премиера на Обединените арабски емирства директорът на руското разузнаване Сергей Ниришкин е помолил за освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, задържан по искане на България. Тази информация обаче бе опровергана днес от руското разузнаване. В края на миналата седмица стана ясно, че руски граждани са посетили българския бизнесмен, който тогава се намираше в ареста в Абу Даби. Божков се е обърнал към тях за съдействие и за застъпничество пред местните съдебни власти, за да бъде освободен от ареста. По непотвърдена информация от 16 февруари той е бил освободен от центъра за задържане в Абу Даби и вече се намира в Дубай. Божков е бил пуснат, след като подал молба да остане на свобода, докато тече процедурата по искането за екстрадицията му.

***

Кмет замесен в скандал с имоти

Кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев бе замесен в скандал с имоти. Медийно разследване показа, че той има пет апартамента на морето, придобити по време на мандата му. Имотите са в луксозния курорт в „Слънчев бряг“, като три от тях са купени на името на съпругата му, един е на сина му и един – на малолетна внучка. Стана ясно още, че освен многото си имоти, градоначалникът е декларирал 2,5 млн. лв. лични приходи само за година. Самият Мараджиев обясни, че е в частния бизнес от 1990 г. "Не съм милионер, но имам производство за милиони", заяви той.

***

Нено Димов остава в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста бившия министър на околната среда и водите Нено Димов заради опасност да повлияе на свидетелите и да извърши ново престъпление. Той е обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Според прокуратурата той не е изпълнил задълженията си да прекрати подаването на вода за промишлени нужди, въпреки че е бил информиран, че притокът в язовир “Студена” е значително по-малък от разхода на вода.

***

Тонове развалено месо в Плевен

Над 6 тона месо с изтекъл срок на годност иззеха плевенски полицаи при масирана акция под контрола на прокуратурата. Продуктите са запечатани и предстои унищожаването им. Проверени са няколко склада и складови помещения, откъдето освен местото са иззети и 63 литра течност, наподобяваща ракия. Проверката продължава.

***

Коронавирусът отслабва

Броят на новите заразени от коронавируса в Китай е под 2000 за първи път от януари насам. Китайските власти съобщават за 1886 смъртни случая и смятат, че разпространението на вируса е поставено под контрол, като случаите на заболели от коронавирус извън провинция Хубей намаляват всеки ден.

***

Опит за покушение срещу принца

Задържаха престъпници, планиращи опит за покушение над принц Хари. Преди месец той е бил предупреден за възможно покушение, заради което са били задържани трима души, заподозрени, че имат намерение да навредят на принца. Той е привлекателна мишена за различни терористични организации заради факта, че баща му – принц Чарлз, все още е главнокомандващ на британските ВВС. А липсата на сигурност се засилва от факта, че Хари и съпругата му Меган се преместиха в Канада, където броят на огнестрелните оръжия на глава от населението в страната е изключително голям. Междувременно бе оповестен и нов удар срещу кралица Елизабет – племенникът ѝ съобщи, че се развежда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама