Акцент на деня: Мръсните чаршафи на властта

17:30, 18 фев 20 / Политика 25 3865 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Какво се случва в спалнята, кой кого слуша в тоалетната, кой на кого дава акъл и защо, обвинения в параноя, закани, емоции и размахване на пръст. Не, това не е разказ за проблемите на една двойка, а начинът по който институциите у нас общуват в последните дни, а и като цяло от известно време.

Проблемите в комуникацията между мъжете и жените начело на държавата са факт, и което е по-лошо, превърнаха се в тенденция. Всичко започна с охлаждането в отношенията между премиер и президент, но ситуацията бързо се нажежи след намесата на главния прокурор. След това в размяната на реплики и коментари се включиха съпругата на държавния глава, председателят на парламента и военния министър. Въпрос на време е кой още ще се присъедини към разговора.

Когато мъжете си мерят силите

Поредната порция от коментари предизвика главният прокурор, който се оплака, че всички в държавата дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев накъде да гледа прокуратурата, премиерът Борисов кой да бъде размазан, бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Каракачанов и Нинова също се упражняват с прокуратурата. Вместо да си правят вятър с устата, да си свършат работата, за която са избрани, оплака се Иван Гешев.

Поводът за изказването му е нестихващото напрежение между Дондуков 1 и Дондуков 2 за разкритите СРС-та, в които попадна и президентът Румен Радев.

Когато партията на Радев мен ме подслушваше в тоалетната, и ме записваше, аз не обвиних никого. Как си го представяте – ще дойде ДАНС да ми каже, ще подслушваме президента и аз ще го разреша. Абсурд. Даже нещо повече - като разбрах, ми стана крайно неприятно, защото това пречи на стабилността. Когато има такива скандали, то не е хубаво за държавата, не е нещо положително. Така Борисов отговори задочно на президента дали е знаел и разрешил подслушването на държавния глава.

На това Румен Радев отвърна с твърдението, че премиерът се опитва да прехвърли отговорността с казуса на друг, както правел винаги. „Ако може да скрие и този скандал в зайчарника, в който вече не остана място от скандали“, каза държавният глава и изрази своята увереност, че премиерът използва службите за свои политически цели. Президентът коментира още, че скандалите, кризите и растящото недоволство ежедневно разголват управленското безсилие на Бойко Борисов и затова и неговата нервност расте. В безсилието си г-н Борисов атакува и моето семейство, добави той.

Днес военният министър се оправда, че не е давал акъл на никого.Акъл и съвети мога да дам на дъщеря ми, ако ми ги поиска, добави Красимир Каракачанов. Той не пропусна да похвали Гешев за всички организирани от него акции. Министърът препоръча на първите мъже в държавата да четат Васил Левски и наблегна на думите: От нашите задружни сили зависи дали България ще бъде равна на другите европейски народи“. „ Щом има разделение на властите, всеки, според правомощията, които са му дадени, да си гледа работата и да си я върши“, коментира той. Според него конфликтът между президент, премиер и главен прокурор трябва да приключи с разговор, стискане на ръце и формулиране на общи задачи пред всички институции в България.

Когато жените си мерят красотата

В разговорите се намеси и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя защити премиера и призова президента да не изпада в параноя. Президентът Радев вижда сянката на службите да наднича в спалнята му. Не е сериозно един битов казус, около кариерното развитие на съпругата му, да се превръща в тема на деня и повод държавният глава да пророкува оставки, падане на правителството и назначаване на служебен кабинет. По думите й демонстрациите на накърнена чест не са продуктивни, дори за хора, които идват от армията.

В защита на държавния глава се изказа съпругата му Десислава Радева, която отново направи музикална препратка. В отговор на нападките на Караянчева Радева цитира песента на Deep Purple - Love conquers all (Любовта побеждава всичко). Освен това тя публикува две снимки - една на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и съпруга й, и вора на която е самата Радева и президента. Към тях добави лаконичното. Малко се засегнах като стана дума за спални вчера. Иска ми се да уточня, че има случаи, в които и службите са безсилни....

Временно примирие?

И докато цялата държава е заложник на борбата между институциите, първите мъже в държавата демонстрираха леко затопляне на ледовете. Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов отбелязаха заедно 30-годишнината на КНСБ и въпреки обтегнатите им отношения през последните месеци те стояха маса до маса на тържеството, а Борисов използва случая, за да се поздрави и ръкува с президента. Дали това е временно примирие или просто жест за пред камерите, предстои да видим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама