Денят накратко - 19 февруари

19:00, 19 фев 20 25 2156 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

България се покланя пред делото и подвига на Апостола на свободата. Премиерът се намеси и с яростната си реакция към шефа на АПИ доведе до изясняване на ситуацията с винетките за София. Оръжия и оригинална бланка на МВР откриха следователите при поредното претърсване на офисите на Васил Божков. Малкият правителствен самолет "Фалкон" пак се повреди, а премиерът ще трябва да ползва еърбъса. Депутатите приеха туристически данък за имотите, отдавани под наем в онлайн платформи като Airbnb и Booking. 

***

Спомняме си заветите на Левски

България се покланя пред делото и подвига на Апостола на свободата, който ще остане завинаги символ на безсмъртие и пример за родолюбие в сърцата на българския народ. На днешния ден се отбелязват 147 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София и се превърна в легенда. 

Премиерът Бойко Борисов, придружен от министрите Владислав Горанов, Младен Маринов и Красен Кралев, поднесе цветя пред пред паметника на Васил Левски в столицата. Почитта си изразиха главният прокурор Иван Гешев, кметът на София Йорданка Фандъкова.

Държавният глава Румен Радев се присъедини към гражданското шествие, което извървя „Пътя на безсмъртието“ – от килията до паметника на Апостола на Свободата Васил Левски в София. "Левски не обича склонени глави. Не да склоним, а да изправим глави сме дошли тук - на Паметника на Васил Левски", заяви президентът в словото си по време на тържествената възпоменателна церемония. Пред паметника на Апостола присъстваха десетки граждани.

Разгледайте още снимки от събитията в страната в нашата галерия!

***

Борисов, винетки и тол такси

За всички населени места на територията на Столична община се осигурява път, по който се пътува до София без винетка. Днес кметът на София оповести списък с пътищата след острата реакция от страна на премиера Бойко Борисов заради протестите в Нови Искър. 

Снощи жителите му блокираха за четири часа пътя към столичния квартал, недоволни от липсата на яснота дали ще трябва да плащат винетки до столицата.

Преди редовното заседание на кабинета премиерът се обърна към председателя на УС на АПИ – Георги Терзийски, и го попита: "Защо ми правите тези номерца? Защо".

Борисов недоумява защо се повдига въпрос за таксуване на пътища, които са част от Столична община, като нареди на Терзиев: „Във всеки център на населеното място, отиваш лично и заставаш на площада и като едно време глашатаите: „Няма да има винетки. Викаш по три пъти, обикаляш и се прибираш, ясно! Още един път да ми направите така да се задъхам преди Министерски съвет, ще бъде много критично за вас“, категорично отсече Борисов.

Още преди края на деня председателят на АПИ Георги Терзийски се срещна с кмета на Бистрица Самуил Попов и кмета на Панчарево Николай ГюровШефът на АПИ е провел и телефонен разговор с кмета на Банкя Рангел Марков. Предстоят да се срещне лично с него, както и с кмета на Нови Искър Даниела Райчева.

Междувременно Министерски съвет прие списъка на републиканските пътища, за които се събира тол такса.  Общините, които искат да бъдат освободени от дневните такси на тол системата, могат да подадат в АПИ своите искания с точния обхват на пътищата. Така жителите няма да бъдат таксувани, но общината ще осигурява разходите за поддържка на инфраструктурата.

***

От заключената каса на Божков

Оръжия и оригинална бланка на МВР откриха следователите при поредното претърсване на офисите на Васил Божков, което се проточи с часове през днешния ден. В хода на разследването са открити и множество предмети, имащи белезите на движими културни ценности, чиито произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст.

В заключена каса е била намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди – от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. 

Специализираната прокуратура е изискала от главния секретар на МВР да назначи проверка по случая, която да установи:

- регистриран ли е бил криминалистически В.Б. в поделения на МВР, кога и къде се намират бланките от криминалистическите и съдебните му регистрации;

- съхраняват ли се бланките образец №5 по съответния законов ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им;

- има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на лицето В.Б., ако има – кога и на какво правно основание е извършено това.

***

Фалконът отново се приземи

Малкият правителствен самолет "Фалкон" пак се повреди. В четвъртък с него трябваше да лети премиерът Бойко Борисов за участие в Европейския съвет в Брюксел. При предварителното облитане на самолета, което е задължително преди всеки полет с премиер, президент или шеф на Народното събрание, е отказал автопилотът.

Заради аварията самолетът няма да може да се ползва отново за дълго време. Междувременно Бойко Борисов ще трябва да пътува до Брюксел с големия правителствен "Ербъс". 

В края на миналата година правителството одобри допълнителни средствата в размер до 55 000 000 лева за нуждите на Авиоотряд 28 за доставка на въздухоплавателно средство за изпълнение на полети със специално предназначение и за изграждане на хангар за съхранение и техническо обслужване на въздухоплавателното средство.

***

Затягане на хватката

Депутатите приеха туристически данък за имотите, отдавани под наем в онлайн платформи като Airbnb и Booking. Така тези, които отдават жилища през платформите, ще плащат на съответната община между 0,40 и 0,80 лв. за нощувка, тъй като се водят туристически обекти с една звезда.

Промените обаче не бяха внесени по обичайния ред – чрез законопроект с обществено обсъждане, а „вмъкнати“ в преходните и заключителните разпоредби на друг закон – този за независимия финансов одит. Това стана причина и депутатите да се скарат, защото този подход става обичаен за управляващите.

С промени от миналата седмица бизнесът на онлайн платформите за отдаване под наем на апартаменти и стаи за гости вече беше обложен и с патентен данък от 25 до 250 лв. Това също стана тихомълком с поправки в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс между две четения.

***

Бялата смърт

Откриха телата на бащата и сина от Стара Загора, които се изгубиха под връх Ботев. Телата са намерени в малко деренце над местността "Паниците" в Калофер.  Те са открити от Тодор Мечкарев, дългогодишен калоферски спасител. По думите му двамата най-вероятно са били живи по време на спасителната акция. Спасителите са претърсвали местността над тях. Тече операция по свалянето на телата. Очаква се да пристигне съдебна медицина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама