Левски за партийна употреба

11:40, 20 фев 20 25 3128 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Отдаване на почит или партийно мероприятие - в какво се превърна тържественото възпоменание по повод 147 години от обесването на Васил Левски?

Макар портрети на Васил Левски да висят в почти всички кабинети на властта, а родните политици често да цитират думите му на национални празници, тази година датата 19 февруари показа колко разделени са политическият ни елит и общество. Най-тъжната дата за българите - Обесването на Васил Левски, не донесе смирение, а напротив разпали още по-силно враждата между управляващи и опозиция, между президент и премиер.

Снимка: БГНЕС

България почете делото на Апостола на свободата

Това, че паметната дата няма да успее да помири двата лагера стана ясно още в навечерието й, когато се разбра, че ще се проведат две отделни шествия до паметника на Апостола. Президентът Радев оглави шествието „Пътя на безсмъртието“ – от османския конак до бесилото. Редом с него в проявата се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Председателят на парламента Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният прокурор Иван Гешев присъстваха в храма „Света София“, където Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи панихида в памет на йеродякон Игнатий. След това от там тръгна литийно шествие до паметника на Васил Левски.

Снимка: БГНЕС

Пред мястото, където някога се е издигало бесилото, отнело живота на великия българин, двете шествия се събраха, но вместо на тържествено възпоменание ситуацията заприлича на среща между две агитки. Речта на кмета на София Йорданка Фандъкова бе съпроводена с викове и освирквания.

Искам да помоля всички, в този свят за България ден да се въздържаме от викове и скандирания“, призова Румен Радев преди да произнесе своето слово. Част от присъстващите обаче заскандираха името му.

След речта на президента на паметника на Апостола започна традиционното поднасяне на венци и цветя. Част от събралите се пред мемориала приветстваха с одобрителни възгласи обявяването на името на Радев сред официалните лица. А при обявяването на имената на кметицата Йорданка Фандъкова, на главния прокурор Иван Гешев, последваха освирквания.

Снимка: БГНЕС

Малко след това критични постове се появиха във Facebook с хаштаг #НеНаЛевскиЗаПартийнаУпотребаПърва своето възмущение изказа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя обяви, че разделението на нацията, за което Румен Радев работи вече трета година, е дало отровните си плодове пред паметника на Апостола. По думите й с освирквания и грозни дюдюкания няколкостотин човека, поведени от президента, са осквернили по безподобен начин паметта на Левски в ден, когато уж трябваше да сме единни в преклонението.

Караянчева: Радев дълбае разделителни линии дори пред паметника на Левски

Днес БСП и Румен Радев празнуваха обесването на Апостола Васил Левски. Ех, че радост в ден за поклонение...А, хора и ръченици защо нямаше?, написа депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Публикации с хаштаг #НеНаЛевскиЗаПартийнаУпотреба, споделиха още министърът на културата Боил Банов, външният министър Екатерина Захариева, депутатитите Анна Александрова, кметът на Велико Търново Даниел Панов, кметът на Ловеч Корнелия Маринова , съветникът по връзки с обществеността на премиера Севделина Арнаудова и др.

Срещу Радев скочиха от СДС , които заявиха, че„Походът на безсмъртието“ на червените се превърна в „поход на позора“! Те определиха случилото се като партизанска акция. В един хор ГЕРБ и СДС настояха Румен Радев и Корнелия Нинова да се извинят за превръщането на „този най-тъжен ден в нашата история в политическа акция“.

ГЕРБ иска Радев да се извини за поругаването на Левски

От БСП защитиха Радев и посочиха, че партията и президентството нямат вина за освиркванията и скандиранията. Според тях хората са изразили своето негодувание от управляващите и те трябва да се слушат в гласа на народа. Самият Радев коментира, че ако на управляващите не им харесва отношението на хората, трябва да се замислят за целите и начина на тяхното управление.

Истината е, че образът на Васил Левски бе партийно употребен и от едните, и от другите. Тържествената церемония не е място за политически скандирания, снимки с политиците като на митинг и прокарване на политически линии. Последвалата реакция обаче не нищо по-различно от политическо яхване на вълната. Чудя се дали ако ролите бяха разменени, тезите им щяха да са същите? Дали ГЕРБ щяха да признаят, че са политизирали събитието, ако вместо с освирквания , бяха посрещнати с аплодисменти? Щяха ли БСП в този случай отново да твърдят, че това е естествената реакция на хората или на свой ред щяха да сочат с пръст и да обвиняват в политическа употреба на Апостола?

Истина е и, че от известно време идеалите за чиста и свята република отсъстват от поведението на родните ни политици. Те са изместени от заяждане на дребно между управляващи и опозиция, а добрият тон и провеждането на политики - от размяна на обиди и партийни сметки. Истина е и, че до този момент нямаше да се стигне, ако между президент и премиер не бе обявена явна война, а институциите вместо да враждуват работеха. Ето защо днес думите на Левски Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ звучат съвсем не на място в българската реалност и причината за това не е от вчера, а доста по-назад във времето.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама