Купуваме две въздушни линейки за планинско спасяване

13:28, 20 фев 20 / Политика 25 2593 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

20 млн. лв. за хеликоптери линейки са осигурени по ОП „Региони в растеж“. Това е станало след дълги преговори с Европейската комисията, съобщи зам.-регионалният министър Деница Николова.

Въздушните линейки ще се използват за планинско спасяване и при бедствия и аварии, както и ще участват при изпълнение на донорски мисии. С осигурените средства ще бъдат изградени и хеликоптерни площадки. Част от тях ще се използват и за обучение на екипите, които ще работят с тези хеликоптери.

Защо новият медицински хеликоптер няма да издирва туристи в планината

Процедурата по обществената поръчка ще стартира през следващите месеци. Ще се търси начин обаче във възможно най-кратък срок въздушните линейки да бъдат купени. По темата се е работило далеч преди в Министерски съвет да бъде внесена петиция с искане за медицински хеликоптер, под която се подписаха почти 9000 души.

България е единствената страна в ЕС, която не разполага с въздушно спасяване. През 2019 г. последният хеликоптер, който беше оборудван за спасяване в планина, беше продаден в Грузия.

За острата нужда от въздушни линейки се заговори по време на Световната купа по ски в Банско, когато чуждестранен хеликоптер, нает от организаторите на състезанието, спаси български алпинист след падане в Рила. Дни по-късно Планинската спасителна служба (ПСС), военни и доброволци участваха в акция по издирването на баща и син по пътя за връх Ботев, която за съжаление завърши без успех.

Намериха телата на бащата и сина, изгубени под връх Ботев

От Министерството на здравеопазването посочиха, че тези два медицински хеликоптера ще бъдат само началото на проект за въздушна спешна помощ, който след това ще бъде надграждан.

Емил Нешев от ПСС към БЧК изказа задоволството си от началото на кампанията. „Ние работим непрекъснато в много тежки условия. Много често имаме пациенти, които са в тежко състояние и имат огромната необходимост от наличието на въздушна линейка. Заявихме готовността си да участваме всячески в този проект, подкрепяйки го както с материална база, така и със знания и умения, трупани в продължение на много години. Това, което се случва в момента, е мечтано от много поколения планински спасители. Ще подкрепим проекта и ще направим така, че той да работи качествено“, заяви той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама