Акцент на деня: Хакери - терористи, а в НАП - снайперисти

17:30, 20 фев 20 25 4226 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

От края на юли временна комисия в парламента обсъжда безпрецедентната хакерска атака срещу НАП, при която изтекоха личните данни на над 5 млн. българи. Най- накрая комисията прие доклад с препоръки.

Според депутатите трябват: по-строги наказания за киберпрестъпления; одит на системите; промяна на закона за персонална наказателна отговорност спрямо администратори и длъжностни лица. Отвъд всичко това изводът е, че има щети, но няма виновни...

БСП подходиха шеговито на „трагедията“. Не подминаха обстоятелството, че заплатата на шефката на НАП Галя Димитрова беше увеличена. На фона на факта, че тя дори не прекъсна отпуската си, докато данните ни изтичаха и комисията не успя да направи нищо, за да ни защити.

Червеният депутат Румен Гечев дори предложи хакерът на НАП да бъде награден с орден „Стара планина“- първа степен. Той ни сподели и нещо любопитно – че там работи специалист по спортна стрелба. „Забелязали ли сте, като минавате покрай сградата на НАП, че винаги има един отворен прозорец? Там седи той със снайпер и отстрелва всеки хакер, който се появи“. Шефката на агенцията Димитрова защити въпросния служител- средното му образование било със спортна стрелба, а висшето- „Стопанска икономика“.

От ГЕРБ контрираха, че има отстранени служители. Според тях атаката си е направо „тероризъм срещу държавата“. Закритите изслушвания в комисията са показали, че пробивът е бил целенасочен, с политическа или икономическа цел. Галя Димитрова ни обеща подобряване на нивото на информационна сигурност на агенцията.

Трифонов: Иде ми да освиркам комисията за НАП

След тежкия пробив в системите на НАП обвинени в крибертероризъм са собственикът на “ТАД груп” Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Прокуратурата ги обвини и за участие в организирана престъпна група с цел изнудване. Комисията за защита на личните данни глоби НАП с 5 млн. лв., след като проверяващи установиха, че не са били предприети подходящи мерки за защита. Данъчните също потвърдиха, че атаката е успяла заради недобра защита на една от електронните им услуги - за възстановяване на ДДС, платено в чужбина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама