Сблъсъци в Украйна заради коронавируса

14:44, 21 фев 20 / Свят 25 3525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки протестиращи в украинското село Нови Санжари нападнаха автобуси, превозващи евакуирани от ударения от коронавируса Китай, съобщи БГНЕС. Евакуираните са настанени в болницата в Нови Санжари, в централната област Полтава, където ще бъдат държани под карантина 14 дни.

Президентът Владимир Зеленски призова протестиращите да проявят съпричастност.

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) заяви, че фалшив имейл, в който се твърди, че е от Министерството на здравеопазването, съобщава, че някои евакуирани са се заразили с вируса. Служители на ССУ в момента разследват очевидната измама, се казва в изявление.

В четвъртък 45 украинци и 27 чуждестранни граждани бяха евакуирани от Ухан, епицентър на смъртоносната епидемия, в Харков в източна Украйна. След това шест автобуса ги закараха до болницата в Нови Санжари, където бяха посрещнати от демонстранти с огньове и хвърляне на камъни. Министерството на здравеопазването на страната заяви, че никой от пътниците не е болен.

Това предизвика недоволството на местни жители, които организираха протестна акция, въоръжени с метални пръти, и блокираха пътищата към медицинския център. При сблъсъците са пострадали десет полицаи, а 24 души са били задържани за нарушаване на обществения ред.

Премиерът Олексий Хончарук, здравният министър Зориана Скалецка и министърът на вътрешните работи Арсен Аваков пътуваха до мястото на протестите, за да се опитат да успокоят напрежението.

Израелските власти потвърдиха за първи случай на зараза с новия коронавирус. Става дума за пътник, който е бил на круизния кораб "Даймънд принсес" и който е бил репатриран в родината си по-рано тази седмица, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Един от пътниците, завърнали се от кораба в Япония, даде положителен резултат на теста за коронавируса по време на изследвания, проведени в централната лаборатория на министерството на здравеопазването", се казва в кратко съобщение на израелските власти.

Други пътници на круизния кораб, върнати в Израел, не са заразени.

Избухването на епидемията, причинена от новия коронавирус беше регистрирано в края на декември 2019 г. в китайския град Ухан. Световната здравна организация го призна за извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища. Извън Китай са открити случаи на зараза в 25 страни. Според последните данни броят на смъртните случаи в Китай възлиза на 2236, оздравели са около 18,3 хиляди души, броят на инфектираните надхвърля 75 хиляди. 

В последните дни има спад в броя на новозаразените с вируса COVID-19 в континентален Китай. Междувременно китайските власти потвърдиха за масова зараза с вируса в затвор в източната китайска провинция Шандонг. Инфекцията е потвърдена при 200 затворници и седем служители по сигурността. Всички пациенти са на лечение. Санитарните служби и експерти работят на място, опитвайки се да установят причината за масовата инфекция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама