Денят накратко – 21 февруари

19:00, 21 фев 20 25 2058 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Заформя ли се нов политически скандал, какво се случва с ТЕЦ "Бобов дол", за кога се отлага влизането в чакалнята на еврозоната и още: 

***

Заформя ли се политически скандал – този път с премиера?

В редица родни медии се появи информация, че полицията и прокуратурата в Испания разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари с крайна цел Барселона. Цитират барселонското издание „Периодико“. Споменава се името на Борислава Йовчева и евентуалната й връзка с премиера. Посочват се и две фирми, в които участват Йовчева и баща й. Сигналите са подадени от неправителствени организации. Борисов отрече да има нещо общо с въпросните фирми.

Никоя служба, власт, прокуратура или полиция не ме е потърсила, за да ме запита дали е вярно“, категоричен беше той. Борисов не отговори директно познава ли споменатата Борислава Йовчева. "Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация". Това заявиха от пресцентъра на полицията в Каталуния пред вестник "Сега".

***

Какво се случва с ТЕЦ "Бобов дол"?

ТЕЦ "Бобов дол" е спрял работа към 5 часа тази сутрин,  а директорът на централата Емил Христов е освободен от длъжност, след като вчера беше арестуван. Самият Христов потвърди днес, че е бил задържан в Козлодуй, където бил в командировка. Предстои прокуратурата да даде повече информация по случая. Преди седмица в ТЕЦ-а имаше проверка на екоминистерството по искане на прокуратурата за незаконно изгаряне на отпадъци. Тогава предприятието беше поставено под наблюдение заради изтекло разрешително.

***

КРС скара депутатите

Днес депутатите избраха кой ще управлява Комисията за регулиране на съобщенията. Още в първите минути на дебата обаче темата беше изместена от въпроса формира ли се ново управление на България – между ГЕРБ и ДПС, последва и остра размяна на реплики.

В крайна сметка за членове на КРС от квотата на парламента бяха избрани кандидатите на управляващото мнозинство и ДПС - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула. За зам.-председател беше назначена Кристина Хитрова от ГЕРБ, която от 2018 г. е главен секретар на комисията. Деница Златева от БСП и Пеньо Пенев от „Обединени патриоти“ не събраха нужното мнозинство. Според депутатите от БСП с този вот е лъснало задкулисието и скритото управляващо мнозинство на ГЕРБ и ДПС.

***

Трамвай блъсна дете в София

Дете беше блъснато от трамвай в центъра на София. Инцидентът е станал на кръстовището на улиците „Граф Игнатиев“ и „Шести септември“.  Пострадалото дете е в болница, но за момента няма подробности за състоянието му.

***

Хилядни почетоха жертвите от Ханау

Десетки  хиляди души се събраха в различни германски градове на бдения в памет на жертвите от нападенията в Ханау. При стрелбата в наргиле барове загинаха десет души, жертва стана и 33-годишен българин, работил в едно от заведенията. Паметта на жертвите беше почетена с минута мълчание и от актьорите и продуцентите на филмовия фестивал Берлинале.

***

Влизането в чакалнята на еврозоната се отлага за юли

Европейските лидери ще обсъждат евентуалното приемане на България в чакалнята за еврото през юли вместо през април тази година. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в Брюксел. Премиерът обясни, че дотогава българските банки трябва да си наблюдават много внимателно капиталовата състоятелност, за да няма пречки. По думите на Борисов и други общества са имали страхове преди присъединяването, но "няма държава, приела еврото, която да е станала след това по-бедна или по-слаба".

***

От 1 май летим с директни полети до Хърватия

Самолетните полети ще се извършват от хърватския национален авиопревозвач  „Кроейша Ейрлайнс“ (Croatia Airlines). Полетите между столиците на двете страни София и Загреб ще бъдат три пъти седмично в периода от май до края на октомври 2020 г. Билети вече се продават онлайн.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама