Почина проф. Неделчо Милев

17:32, 21 фев 20 25 2645 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почина известният теоретик на киното и един от основателите на филмовото образование у нас проф. Неделчо Милев. Тъжната вест съобщиха от НАТФИЗ.

Проф. Милев е незаменима личност с изключителни заслуги при създаването и развитието на кинообразованието в България.

Поклонението ще се състои в неделя, 23 февруари, от 15.00 часа в ритуалната зала на Централни софийски гробища.

Чл.-кор. Неделчо Милев е виден български киновед с международна известност. Роден е на 5 февруари 1933 г. в Чирпан. През 1955 г. завършва специалност „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1966 г. защитава докторска дисертация във ВГИК – Москва със степен кандидат на изкуствознанието.

През периода 1958-1963 г. работи във в. „Народна култура“ като завеждащ Отдел „Кино“. От 1963 до 1966 г. прави редовна докторантура в Москва. През 1966 г. е назначен за зам.-директор на БН филмотека. От 1971 г. е в административното и научно ръководство на Института за изкуствознание на БАН и дългогодишен ръководител на секция „Кино и телевизия“.

През 1973 г. е сред основателите на кинообразованието в България. Създава и ръководи катедрата „Кинознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. През 1973 г. става „доктор на науките“ в Института за изкуствознание – БАН, където през 1981 г. е избран за ст.н.с. I ст. През 1982 г. е избран за професор във ВИТИЗ, а през 2004 г. е избран за член-кореспондент на БАН в направление „Изкуствознание“.

Чл.-кор. Милев има големи заслуги за формирането на българската филмова теория, за изграждането на кинонауката и кинообразованието в България. Неговите научни трудове „Теория за елементите на киното“, „Драматичния екран“ и монографията му „Относителност и екран“ резюмираха световните филмови процеси, обогатиха самото кинознание и сравнително изкуствознание.

Впечатляваща е дългогодишната преподавателска дейност на чл.-кор. Милев в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), където е възпитал няколко поколения български кинематографисти – критици, режисьори, оператори, актьори, както и десетки докторанти и специализанти.

Чл.-кор. Милев е съставител на учебни програми по кино в НАТФИЗ и почти всички висши учебни заведения в България. Неговите учебници и книги са познати и зад граница и се ползват с висок престиж. Той е участвал с научни доклади в стотици форуми в България и в чужбина, а публикациите му са над 1000.

Чл.-кор. Неделчо Милев е членувал в Световната организация на филмотеките и филмовите архиви, Международната организация на школи и университети по кино и телевизия, Международната организация на кинокритиците и Международната институция за защита на журналистическите права. Той е носител на орден „Кирил и Методи I степен“, на почтения знак на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ като основоположник на кинообразованието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама