Захариева има съмнения за руска връзка в информацията в „Периодико“

08:47, 22 фев 20 / Свят 25 3067 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи като фалшива новина публикацията в испанското издание "Периодико", което замесва името на българския премиер в корупционен скандал.

Тя заяви, че не може да потвърди руска връзка в случая, но не може и да няма съмнения за такава. Материалът в "Периодико" нарече "странен". Няма изпратено искане за официално помощ при разследване от страната ни, уточни министърът пред БНТ.

Захариева припомни, че у нас имаме обявени за персона нон грата четирима руски дипломати заради извършване на шпионска дейност. "Ние не воюваме с никого, но тогава когато нашите служби, нашата прокуратура имат доказателства, тогава ние няма как да не реагираме", каза тя.

Срещу всяко посегателство на националната сигурност ще се постъпва по този начин, заяви тя. Министърът обясни, че ако са искали да скрият нещо, то е нямало публично да обявяват дипломати за персона нон грата.

Междувременно испанският вестник „Периодико“ продължи темата за пране на пари в особено големи размери с българско участие. Вчера те съобщиха, че схемата се разследва от полицията и антикорупционната прокуратура в Барселона, предава bTV. 

Борисов заподозря, че Радев го атакува през испанска медия

Късно вечерта изданието разпространи видео, в което се вижда как работници изнасят стока от магазина за луксозни дрехи на ул. „Пасео де Грасия“ в каталунския град. По техни данни бутикът е затворен, помещението е свободно и отново се отдава под наем.

По информация на испанския вестник – магазинът е собственост на една от двете фирми, разследвани за пране на пари от каталунската полиция „Мосос Ескуадра“ и прокуратурата. Допълват, че в него са инвестирани 2,3 млн. евро, но е пред фалит.

Според „Ел Периодико“, е установено, че бившият български модел Борислава Йовчева и баща ѝ са управлявали двете компании, които са получили милиони евро от физически лица, които не пребивават в Испания. Допълват, че Йовчева се води управител на затворения обект.

Вчера Бойко Борисов отрече да има общо със случая и видя в серията материали координирана атака срещу управлението. От испанската полиция потвърдиха, че разследване като описаното има, но то тече в момента и затова отказват подробности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама