Контрера: До дни ще бъдат установени и задържани мъжете, които съблякоха момче в автобус

12:00, 22 фев 20 25 3670 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Нашето общество трябва да проявява нулева търпимост спрямо подобни действия. За съжаление ни липсва цялостна дискусия по темата", това написа във Facebook председателят на Комисията по транспорт в Столичния общински съвет и член на националното ръководство на ВМРО Карлос Контрера.

Повод за думите му стана хулиганската проява в автобус 404. Случаят скандализира обществото, след като кадри от гаврата бяха разпространени в интернет.

СДВР, както и Столичен автотранспорт са уведомени за случая. 

Крадци съблякоха и обраха дете в автобус в София

"Безспорно вчерашният инцидент в автобус по линия 404 е проява на цинизъм с особена дързост. Жертвата е малолетен, който е бил нападнат от три по-възрастни лица. Безспорно и от видеозаписите,  срещу момчето е упражнено насилие, а нападателите са избягали след посегателството. Вчера, 21 февруари, около 19:20 ч. в задната част на автобуса три лица, с особена дързост и цинизъм, най-вероятно по хулигански подбуди, чрез принуда и насилие са съблекли и отнели дрехи на малолетно момче. Според информацията от вчера вечерта, а и от днес, мотивът е с футболен характер, на фенска основа според първоначалните данни – момчето е носело дрехи с емблемата на спортен клуб ЦСКА. То е състезател в спортния клуб", пише Контрера. 

"Инцидентът се е развил изключително бързо, а нападателите са избягали от автобуса като със сила са отворили третата врата. Шофьорът на автобуса е уведомил диспечерите, че има инцидент, сигналът в СДВР е от заместник-директора на 112-то училище. С пострадалото момче са разговаряли оперативни работници, разследването по териториална компетентност се води от 1-во РУ".

"Автобусът е снабден с видеокамери (фабрични за този модел и допълнително поставени за целите на тикет системата). Записите днес трябва да бъдат свалени от техник и предадени на разследващите. Шофьорът е дал обяснения в гараж „Дружба“ за инцидента, каквато е процедурата, и те също ще бъдат предоставени на разследващите".

"Налице е тежък инцидент с посегателство над малолетен. Случаите на грубо, цинично поведение в средствата на МГТ за съжаление се случват. Налице са инциденти, както с нападения над водачи, така и с нападения над пътници и контрольори. Имали сме случаи, в които шофьори са бити, нападани с ножове, ножици, имали сме случаи на нападения над пътници - включително посегателства над деца и жени на сексуална основа. Значителни са и посегателствата над автобуси и трамваи - чупене на стъкла, рязане на мехове, чупене на врати, изкъртване на седалки и т.н. Изграждането на видеонаблюдение спомага за подобряване на сигурността в автобусите, трамваите и тролеите, но не е панацея".

"Смятам, че в рамките на ден-два извършителите на нападението над 14-годишното момче ще бъдат установени и задържани. Нашето общество трябва да проявява нулева търпимост спрямо подобни действия. За съжаление ни липсва цялостна дискусия по темата, присещаме се за този обществен недъг само при подобни случаи и то, когато получат медиен отзвук", пише още той. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова също коментира случая във Facebook страницата си. 

"Камерите в автобус 404 са записали инцидента с тийнейджъра, който се е случил снощи около 19 ч между спирката на гара “Подуяне” и кръстовището за кв. “Редута”. Записите се свалят и се проверяват от екип на Първо районно управление на МВР. Изискала съм от директора на “Столичен автотранспорт” веднага да започне и вътрешна проверка на поведението на водача на автобуса", става ясно от публикацията на Фандъкова. 

"Във всички 400 нови автобуси на градския транспорт има монтирани камери. В момента камери се монтират във всички превозни средства на градски ятранспорт, като част от електронната система за таксуване и видеонаблюдение", уточни още тя. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама