Георг Георгиев: Предотвратяването на "Луковмарш" е историческо събитие

11:53, 23 фев 20 / Политика 25 2178 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предотвратяването на "Луковмарш", който се провеждаше в продължение на 17 години в София, е историческо събитие. Това каза зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, предаде БГНЕС.

Усилията на българското правителство, на местните власти, на правораздавателните органи, на Организацията на евреите в България Шалом и на цялата будна българска общественост, резултираха в това по улиците на столичния град да не видим маршируващи с факли хора облечени в униформи, силно наподобяващи тези от времето на националсоциалистическия режим”, каза Георгиев.

За първи път от над десетилетие: без "Луковмарш"

Той определи като голям напредък и инвестиция в бъдещето, че вчера не бяха допуснати да шестват радикализма, крайностите, антисемитизма, нетолерантността, дискриминацията и ксенофобията.

Инвестиция по пътя на това да можем да отличим грозното от цивилизованото, доброто от злото, от това да изградим една имунна система, която по никакъв начин да не толерира и тогава, когато разпознае подобни радикални елементи да ги атакува и унищожава”, заяви той. Според зам.-министъра това би следвало да бъде тенденция, която да се задълбочи, която да продължи във времето напред и която да пресича и евентуални последващи опити „на тези същите радикали да опитат да видоизменят марша и да го трансформират в някаква друга форма”.

Цветанов: Трябва да се гордеем със спирането на "Луковмарш"

„Тук най-отговорно заявявам като национален координатор за борба с антисемитизма, че ние няма да позволим и продължаващи или други форми на провеждане на такива петнящи репутацията на нашата държава мероприятия. Те нямат място в София, те нямат място в нашето цивилизовано общество, те нямат място сред нас като наследници на хората преди 76 години спасили 48 000 свои сънародници евреи", каза още Георгиев.

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов заяви, че нашият град се гордее с хилядолетна традиция на мъдрост и толерантност. „Общината категорично няма да съдейства, да разрешава, да допуска, да толерира каквито и да е събития, или активност, която нарушава тази хармония и традиция, защото на всички, които се занимават системно с тези теми им е ясно, че става дума действително за събитие, което имитира съвсем съзнателно определени прояви, добре познати на всички ни от времето преди Втората световна война. Това е идеология на омразата, която се продава с черни униформи и факли и е вредна, разрушаваща, деструктивна за нашата традиция на хармония и толерантност”, каза зам.-кметът.

Ще го забраняваме и занапред във всичките му форми, ако се опита да бъде променено, защото сме убедени, че в нашата София, която е станала исторически пример от времената на Константин Велики за мъдрост и толерантност, няма място за такива събития”, каза той.

22 февруари ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история. Ден, в който ние доказахме, че нашето обществото не трябва и не може да бъде толерантно към проявите на ксенофобия и на език на омразата”, каза Александър Оскар.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама