Акцент на деня: Прокуратурата по следите на новините

17:30, 24 фев 20 25 4156 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Днес си пропомнихме, че на медиите казваха четвъртата власт (защото бдят над останалите власти в държавата- законодателна, изпълнителна и съдебна). Правим си извода и че главният прокурор Иван Гешев явно все пак чете новини и гледа телевизия.

Прокуратурата се самосезира по три случая с широк отзвук в медиите. В ефира на bTV проф. Стив Ханке заяви, че е имал доказателства за корупция по високите етажи на властта. Намеси имената на Иван Костов и Петър Стоянов. В свой материал телевизията показа злоупотреби с горски заменки. В испанска медия излезе информация, че се води разследване дали Бойко Борисов е участвал в международна схема за пране на пари.

За нараненото его и едно куфарче...

Проф. Стив Ханке стана желан събеседник, след като заговорихме за влизане в чакалнята на еврозоната и как ще ни се отрази приемането на новата валута. Той обаче ни припомни и времето, когато беше съветник на президента Петър Стоянов. Разказа как „в малкия кабинет на Стоянов“ му показал куфарче с доказателства за корупция. Президентът копирал документите, обадил се на тогавашния премиер Иван Костов и му се „развикал“. Посланието според Ханке било, че го е „хванал в крачка“. Професорът каза още, че в съдебната ни система „вълкът отдавна е в кошарата“.

Прокуратурата ще разпита всички споменати в интервюто. Петър Стоянов засега не е коментирал случая. Иван Костов защити правителството си обяви, че то е единственото направило проверки по върховете на управлението. Според Костов твърденията на Ханке са заради наранено его, защото не го смята за „баща на валутния борд“. Бившият премиер отрече да има разговор, в който Стоянов да му се кара. „Не може да ми каже, че ме е хванал в крачка, защото в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“.

До Барселона и назад...

Испанският вестник „Периодико“ излезе с информация, че тече разследване дали премиерът Бойко Борисов е участвал в международна схема за пране на пари. Прокуратурата ни ще иска информация от испанските власти. Споменава се името на бившия модел Борислава Йовчева и евентуалната ѝ връзка с премиера. Посочват се и две фирми, в които участват Йовчева и баща ѝ. Всички присъстващи в статията ще бъдат разпитани.

За връзка на Борисов с Барселона не чуваме за първи път. Премиерът многократно е отричал да има имоти или да е свързан с фирми там. Сега обаче той обяви, че е бил предупреден за медийната атака и я е очаквал. Зад нея според него стоят от Изток и „съседа му по месторабота“ (не назова точно дали визира президента Румен Радев). Борисов свърза публикацията срещу него с шествието в памет на Левски, което президентът поведе. Хванал съм на бас на няколко рубли с колеги какво ще излезе накрая, коментира лаконично той.

Кон за кокошка...

Журналистическо разследване се захвана със горските заменки. Те бяха забранени през 2009 година, но стотиците сделки останаха в сила. Близо 25 хил. декара гори по Черноморието и в планините са в частни ръце. ЕК разпореди страната ни да изчисли загубите и да си търси парите, които са 80 млн. лева. Природозащитници обаче твърдят, че загубите са в пъти повече.

Ще се проверява съответствието между реалната пазарна цена на заменените имоти и тази, установена от независимите оценители. Ще се определи и сумата, която трябва да се връща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама