Учение на летище София за посрещане на пътници със симптоми на коронавирус

11:54, 25 фев 20 / Всичко за коронавируса 25 1816 Topnovini

България започна превантивно да се подготвя в случай на поява на болни от коронавирус. "Гранична полиция" и Министерството на здравеопазването демонстрираха съвместни действия на учение на летище София при посрещане на пътници със симптоми на коронавирус.

България с мерки срещу навлизането на коронавируса, нашенци напускат Италия

Спешните превантивни мерки включват разполагане на екипи по границите, учения се провеждат във ВМА и на столичното летище. Целта е да се отработят различни ситуации, при които голяма група заразени влизат в страната. Те ще бъдат транспортирани към определени болници, а медицинските екипи ще останат под карантина.

"За последното денонощие здравните власти са изготвили информационни брошури за чужденците, които пристигат в България. Такива материали са направени и за българите, които ще посещават засегнати от коронавирус държави", заяви на брифинг генерал Венцислав Мутафчийски, който оглавява новосформирания кризисен щаб към Министерски съвет.

"До края на седмицата трябва да пристигнат и да бъдат инсталирани по граничните пунктове термокамери, подобни на тези, които вече са инсталирани на летищата. За последното денонощие няма промяна в ситуацията в страната и няма регистрирани случаи на коронавируса", каза ген. Мутафчийски.

Вече са направени симулативни тестове, ако бъде регистриран коронавирус. На въпрос ако някой откаже да бъде приет за лечение, той заяви, че няма такъв вариант. „Дори ако се наложи ще бъде конвоиран до лечебното заведение“, отсече директорът на ВМА.

Ген. Мутафчийски отново напомни, че тестовете за коронавирус са напълно безплатни и предупреди обществеността, че и при най-малките съмнения за неразположение да се посети личният лекар.

Главен комисар Светлан Кючюсов, директор на "Гранична полиция", съобщи мерките, които са предприети и на сухопътните граници на страната.

"Към настоящият момент на по-големите КПП-та има представители на здравното министерство. Служителите на МВР са оборудвани с лични предпазни средства - маски и ръкавици при работата с пътниците. Стремим се да не затрудняваме трафика, разбира се, но само ще ви кажа, че за изтеклото денонощие имаме обработени 35 944 пътника и около 13 хиляди МПС-та", заяви Кючюсов, цитиран от БНР.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

За или против сте да бъде създаден Икономически кризисен щаб?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 49 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.