Денят накратко - 25 февруари

19:00, 25 фев 20 25 2581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Кои са градовете, в които действа кризисен щаб заради коронавируса, какво "опъна ластика" в управляващата коалиция, какви са мотивите за най-тежкото престъпление и кой обърка справките на НАП:

***

България под частична карантина

На територията на България вече действа Кризисен щаб, който ще вземе всички превантивни мерки срещу навлизане на коронавируса в нашата страна. Под карантина в Пловдив са поставени 20 ученици от Математическата гимназия и двама техни преподаватели. Те са се върнали от Италия. Има съмнения за коронавирус и в Русе - 40-годишната жена е приета в Инфекциозното отделение на болница „Канев“. В Сливен под карантина е китайско семейство, пътувало скоро до родината си. И в Бургас изолираха мъж със съмнение за коронавирус - очаква се да бъде взето решение дали и друга жена да бъде поставена под карантина. На трима души от Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, също е препоръчана 14-дневна домашна карантина. Тримата - мъж, жена и дете, които не са семейство, нямат никакви симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката им е превантивна.

***

Опънатият ластик в голямата коалиция

Напрежение се появи в управляващата коалиция след ареста на шефката на басейновата дирекция в Пловдив. На коалиционен съвет тази сутрин вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е изразил нетърпимостта си пред премиера Бойко Борисов. Министърът на отбраната е обявил, че при възникване на каквото и да било обществено напрежение да се удря някой от коалиционните партньори. "Това е безумие. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка. Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове", коментира впоследствие Каракачанов. "Един ластик като се опъва, опъва и се къса накрая. А като се скъса е трудно да го вържеш", предупредил още Каракачанов Борисов. Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също разкритикува вчерашната акция в Басейнова дирекция-Пловдив. По думите му става въпрос за проблем, който е от 20 години, а Кънева е на този пост от две години. 

***

Особено жестока ревност

Тази нощ жена е застреляна в столичния кв. "Модерно предградие". Сигналът в полицията е подаден от нейния около 20-годишен син. Убитата жена е била обект на домашно насилие в продължение на месеци. Тя обаче не е подала сигнал в полицията. 48-годишната жена е живяла на квартира в къщата, в която е загубила живота си. Извършителят на убийството е законният съпруг на жертвата, с когото тя била разделена. Деянието е извършено по особено мъчителен начин и с особена  жестокост - на жената са нанесени множество травматични увреждания в областта на гърдите и главата. Мотивът за убийството е ревност.

Мъжът е направил опит да се самоубие с газов пистолет и си е нанесъл порезни рани в областта на китките и сърцето. Към момента е хоспитализиран.

***

Объркани справки

Близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, заради допуснати неточности. Това е справката за изплатените доходи, различни от заплати и пенсии (по граждански договори, наеми, дивиденти). На работодателите са изпратени писма за объркването и указания за проверка на данните и отстраняване на допуснатите неточности. Те имат три дни, за да коригират и подадат справките си отново, без да им бъдат наложени санкции. Крайният срок за подаване на данните в НАП изтича в полунощ на 28 февруари. До момента в приходната агенция са постъпили общо 367 336 справки за изплатени доходи.

***

Почина сваленият от "Арабската пролет" президент на Египет Хосни Мубарак

Бившият президент на Египет, управлявал страната в продължение на 30 години Хосни Мубарак почина на 91-годишна  възраст. Той се оттегли от поста през 2011 година след народната революция, станала известна като "Арабската пролет". Мубарак служи като четвърти президент на Египет от 1981 г. до бунтовете през 2011-та. Той бе в затвор години наред след въстанието, но бе освободен през 2017 г., след като беше оправдан по повечето обвинения. Оправдателната присъда зашемети много египтяни, хиляди от които се изляха в централния Кайро, за да покажат гнева си срещу съда. Протестите от "Арабската пролет" объркаха автократичните режими в Близкия изток.

Мубарак е починал седмици след като се подложи на операция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама