Акцент на деня: Кой с кого си измива ръцете?

17:30, 25 фев 20 / Политика 25 3965 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

Арестът на директорката на Басейновата дирекция – Пловдив Цветелина Кънева стана повод за свикване на коалиционен съвет тази сутрин на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. От лидера на ВМРО Красимир Каракачанов се чуха предупреждения за „скъсания ластик, който трудно се връзва“, а ресорният министър, който само от два месеца оглавява ведомството, обяви готовност да напусне поста. Това е вторият сблъсък между коалиционните партньори само за няколко дни, след като в петък за малко не се стигна до бой в парламента. Тогава ВМРО обвини ГЕРБ в договорки с ДПС за това кой да бъде избран за член на Комисията за регулиране на съобщенията от квотата на Народното събрание.

В понеделник Кънева бе отведена с белезници от работното й място, а след това й бяха повдигнати обвинения за безстопанственост. През декември 2018 г. Басейновата дирекция установява, че има незаконен сондаж в захарния комбинат в Пловдив. Издават се две наказателни постановления от по 2 000 лева, които веднага се заплащат, но не се предприемат мерки за прекратяване на водочерпането. Цялото производство на захарния завод на практика е от незаконен сондаж и така е било дълги години. През 2018 г. Кънева разбира за схемата и издава наказателни постановления, но заводът е продължил да черпи вода, с което държавата се ощетява с около 60 000 лв.

Днес вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов остро се възпротиви да се удря някой от коалиционните партньори при възникване на каквото и да е обществено напрежение. "Това е безумие. Какви са тези акции от Цветаново време да пращат качулки с автомати срещу жена с писалка. Ми следващия път да пратя специалните сили с танкове", заяви вицепремиерът. „Нас ни търсят само за работа, а като трябва да си измият ръцете коалиционните партньори са виновни“, заяви Каракачанов.

Ресорният министър Емил Димитров също разкритикува вчерашната акция. Според него полицията не е заловила разкрилите сондажа, нито пък направилите незаконното сметище, а е арестувала Кънева, която е на поста от две години. Ревизоро обяви готовност да напусне поста, ако му поискат оставката. "В момента имам само едно палтенце и едни капки за очи ми стоят на бюрото. Ако нещо има, съм казал портиерът да ми ги донесе долу, да си отида, няма и да ви притеснявам", заяви Димитров. На въпрос кой ще назначат на негово място той каза: "Ще намерим някой глупак като мен да оглави министерство или да оглави дирекция там, за да може след два часа да го арестуват него, за да покажат колко много се работи. Как не можаха да намерят този с депото, който и фактури е издавал?!".

От ГЕРБ не са коментирали темата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама